100 dana – 100 članaka izazov – Balans

17. maja 2024.

100 dana – 100 članaka izazov – Balans

Odlučio sam da sam sebe izazom na megdan, da moram da napišem 100 članaka u narednih 100 dana, ali da to bude smisleno. Hm pa baš i nije mali izazov, ali kako ja volim izazove, danas je prvi dan. Članke ću gledati da isprati i kratki video, e to je poenta da ne samo da ću da piskaram nego ću i da se snimam i da u minut dva dam vrendost .

Prvih nekoliko videa biće posvećeno nekim važnim principima dizajna koji su vezani pre svega za one koji objavljuju na mrežama i kreiraju vizuale. Ja ću otrprilike pored sajta objavljivati prateće video sadržaje na youtube, instagram, facebook i tiktok.

Osnovni principi dizajna – Balans

Prvo se dotičemo balansa u dizajnu. Pre svega treba sve da izgleda uredno i simetrično. Zamislite da je vaš dizajn nekakva vaga – želite da obe strane budu podjednake. Uklopite slike i tekst tako da ne preteže jedna strana. Tako će vaš dizajn imati profesionalni izgled.

Pored simetričnog postoji i asimetrični balans. Rekli smo već da simetrični balans znači da su elementi ravnomerno raspoređeni sa obe strane, dok asimetrični balans koristi različite elemente koji ipak stvaraju osećaj ravnoteže. Ključ je u tome da vaš dizajn bude vizuelno prijatan i da vodi oko posmatrača kroz sadržaj na prirodan način, da iako ne zna principe dizajna da oseti sklad.

No umernost i dizajn ne poznaju granice – eksperimentišite sa veličinom, bojom i oblikom elemenata kako biste postigli željeni balans. Praksa i vežba čine čuda!

Kako da postignete balans

Veći elementi privlače više pažnje, pa ih rasporedite tako da budu uravnoteženi sa manjim elementima. Isto tako sa tekstom napravite razliku u veličinama npr ovećajte naslov da prosto bude ekstrmno velik u odnosu na podnaslov i tekst paragrafa. Efekat malo – veliko je uspešna tehnika.

Koristite boje i kontrast da biste stvorili ravnotežu. Tamnije ili svetlije boje mogu dodati vizuelnu težinu određenim delovima dizajna, saznajte šta je color wheel ili točak boja, o tome u nekom od narednih članaka. Za početak idite na Canva sajt i saznajte, za uspeh u poslu morate istraživati.

Ponavljanje elemenata je odličan fazon za postizanje balansa. Rasporedite ih simetrično ili asimetrično, zavisno od efekta koji želite postići u dizajnu i super.

Ne popunjavajte svaki deo dizajna ostavite mesta za prazan prostor (mnogi ga nazivaju i beline) koji će doprineti da elementi „dišu“ i doprineti ukupnoj ravnoteži i izbeći haos i nabacanost.

Komentari

Napišite odgovor ili komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


© Slobodan Mirić - Dnevnik jednog programera