Osnovni principi dizajna – Prazan prostor

20. maja 2024.

Osnovni principi dizajna – Prazan prostor

Danas pričamo o praznom prostoru. Ne morate popunjavati svaki deo vašeg dizajna! Prazan prostor pomaže da vaši elementi ‘dišu’ i izgledaju urednije i skladnije. Ostavite prostor oko slika i teksta da bi sve izgledalo čistije.

Šta je prazan prostor?

Prazan prostor, poznat i kao beli prostor (beline), odnosi se na oblasti u vašem dizajnu koje nisu ispunjene tekstom, slikama ili drugim grafičkim elementima. To nemojte bukvalno shvatiti kao prostor koji mora biti bele boje, može biti bilo koje boje. Ooenta je da taj prostor ostane neispunjen kako bi omogućio vizualni odmor za oči posmatrača.

Zašto je prazan prostor bitan?

  1. 1. Povećava pre svega čitljivost: Kada ostavite dovoljno prostora oko teksta, on postaje lakši za čitanje i to je u diazajnu najvažnije da oni kojima je namenjen sadržaj ga i pročitaju. Oči se ne umaraju toliko brzo, što omogućava čitaocima da duže ostanu angažovani sa vašim sadržajem.
  2. 2. Fokusira pažnju: Prazan prostor pomaže u usmeravanju pažnje na ključne elemente vašeg dizajna. Bez distrakcija i gubitka pažnje, posmatrači se mogu koncentrisati na ono što je zaista važno.
  3. 3. Stvara ravnopravnost: Balansirani dizajn sa dovoljno praznog prostora deluje urednije i profesionalnije i čak to posmatrač ne zna on oseti i iskonzumiraće vašu poruku. Sprečava da vaš rad izgleda prenatrpano, neuredno i haotično.

Kako iskoristiti prazan prostor?

  1. 1. Ostavite margine: Pobrinite se da oko glavnih elemenata vašeg dizajna, poput slika i teksta, ostavite dovoljno margina. Ovo stvara vizualni okvir koji poboljšava celokupan izgled.
  2. 2. Koristite razmake: Uvećajte razmake između redova teksta i između različitih sekcija vašeg dizajna. Ovo olakšava čitanje i razumevanje informacija. U svemu ovome je potrebna praksa, ali brzo ćete opitno kroz rad osetiti šta ne valja, a kroz rad i naučiti i komunikaciju sa klijentima. Klijent često da dobre reakcije jer intuitivno oseti ono što treba ili ono što ne treba tj natrpan dizajn, smeh.
  3. 3. Organizujte elemente: Rasporedite elemente vašeg dizajna tako da postoji dovoljno prostora između njih. Na primer, umesto da sve slike stavite u jedan red, rasporedite ih tako da između svake bude prostor.

Primeri efikasnog korišćenja praznog prostora

  1. 1. Minimalistički Web dizajn: Mnogi moderni web sajtovi koriste minimalistički pristup sa puno praznog prostora. Ovaj stil ne samo da izgleda estetski prijatno već i pomaže korisnicima da se lakše kreću kroz sadržaj. Praćenje trendova je najlakši način da budete dobri kao početnici jer se tako prilagođavate nečemu što je opšte prihvaćeno.
  2. Oglašavanje i marketing: Npr u oglasima, prazni prostor može skrenuti pažnju na ključne poruke ili proizvode. Manje je više, i često jednostavan oglas sa puno praznog prostora može biti efektniji od onog prepunjenog informacijama.

I da sumiramo na kraju

Prazan prostor je strašno moćan alat u dizajnu koji može dramatično poboljšati izgled i funkcionalnost vaših radova. Nemojte se bojati da ostavite prostor prazan – on može biti vaš najbolji saveznik u stvaranju čistih, profesionalnih i efektnih dizajna. Sećajte se, ponekad je ono što izostavite jednako važno kao i ono što uključite. Dakle, sledeći put kada radite na dizajnu, setite se prazanog prostora.

Komentari

Napišite odgovor ili komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


© Slobodan Mirić - Dnevnik jednog programera