Za potrebe jednog predavnja bila mi je potrebna građa sa sajt i onda mi je palo na pamet da planiranje i kuvanje ručka spojim sa pravljenja sajta na temu kuvanja, objavljivanja recepata i tako je došlo do ovog recepta kao posledice potrebe predavanja. WordPress meetup u Subotici je izazvao agilnost i pristup pripremanju jela koje bih doumentovao, čisto šale radi, a sa druge strane i kao ideju i način kako ja pravim ovu testeninu. Zapravo jelo je klasičan recept, koji sam ja negde naslutio da se tako pravi i kroz godine pripremam na radost mojih ukućana.

Ideja je bila da bude nešto što se brzo sprema

Lagano italijansko jelo poznato u narodu kao Pastaje uvek dobar izbor za spremanje ručka. Kao neko ko je rastrzan jer sam kao mali majmun i želim da radim više stvari odjednom konstantno uvek kad kuvam to su varijante ili brze ili nešto što staviš u rernu i samo se sprema. Ili kuvana opcija na kašiku tipa pasulj sa povrćem izdinstam luk i stavim brdo povrća i pasulj i samo se kuva. Sve u svemu da ne treba puno da se radi oko ručka 😉

Potrebni sajtojci (4 osobe)

  • Maslinovo ulje
  • Začini (bosiljak, origano, biber, vegeta)
  • Crni luk
  • Beli luk
  • Kuvani paradajz
  • Testenina (po želji)
  • Bukovače

Krenimo sa radom

Iseckate dva srednja ili mala crna luka i sipate na prethodno zagrejano maslinovo ulje. Dinstate na osrednjoj vatri i mešate, po potrebi ako niste dobro podesili temperaturu dodate malo vode da ne spžite luk prejako.

Za to vreme operete bukvače (oko 300-400gr) i isečete na komadiče od otprilike .5 do 1cm, ja volim da se osete komadići gljiva. I dodate to u proprženi luk i još malo zajedno dinstate, dodate supenu kašiku vegete, A nakon 2 – 3 minuta dodate i oko 2dl kuvanog paradajza i to zajedno dinstate još 3 minuta i zatim dodate 3 – 4dl vode. Poklopite i kuvate na lakšoj vatri. Paradajz kuvani koji sam stavio nije mi bio nešto posebno, bio je dosta kiseo, preporučujem da kupite domaći ili da ga sami napravite 😉

Faza dva / Završna

Posle 20ak minuta kako smo dodali sve što treba od osnovnih sastojaka dodajemo ostatak začina: beli luk (1 ili 2 čena ko kako voli), veći prstohvat bosiljka, zatim i origana. I sve to kuvate još 5 minuta.

Testenina (mašnice, spirale ili makaroni)

15 minuta pre nego je umak gotov, skuvate testo, ja sam u naslovu stavio mojo omiljene opcije. Ono što bih ja preporučio je da dodate malo soli u vodu za testo da bude ukusnije i ne bude bljutavo. Kada je testo gotovo procedite ga i sipate u tanjire, prelijete po želji sa umakom. Ja volim da dodam ne samo zbog dekoracije čeri paradajz i svež list peršuna. Ako nije posna varijanta onda možete da dodate od gore parmezan ili malo narendate sir koji volite.