CSS Flexbox

30. marta 2022.

CSS Flexbox

CSS Flexbox je nešto bez čega se ne može, hteli ili ne hteli morate ga naučiti. Sam flex je moderan način kako da pravite izgled veb stranica pomoću CSS-a. Posle Float-a i tradicionalnog modela okvira kako pravimo layout, flex je došao i rešio niz problemčića, zapravo doneo je bolje reći niz unapređenja.

Sam flex je jednodimenzioni sistem koji funkcioniše ili preko glavne (horizontalne) ose ili preko poprečne (uspravne) ose i to lako rešavamo pravac, pomoću jedne linije koda, biramo jednu od dve ose.

Neću ovde pisati sve detaljno, o tome sam pisao ovde, imate i snimak u sklopu članka, poenta ovog pisanija je da vas ubedi da ako ne znate Flex da je vreme SAD da ga naučite i primenjujete. Postoji i Grid kao poslednja reč CSS tehnike, o njoj neki drugi put, generalno nije još podržan u dovoljnoj meri, ali samo što nije. Ceo besplatan kurs Web dizajna ne samo deo za Flexbox možete pronaći na ovom linku i tu pored video linkova na youtube imate i tekstualnu potporu i malu razradu same terminologije.

Sistem ređanja elemenata pomoći pomenute tehnike omogućuje pre svega fleksibilnost, raspored kolona i redova je pojednostavljen i odlično je pomagalo i za responsive dizajn. Na mobilnim telefonima možemo sad lako da menjamo raspored elemenata bez da bilo šta „čeprkamo“ po HTML-u.

Horizontalno i vertikalno centriranje je veoma jednostavno, sam raspored unutrašnjih gradivnih elemenata je veoma lak posao, zapravo CSS je postao „lepši“ alat za rad, a pošto je svakako neizostavan u poslu svakog frontend developera drago mi je da je tako. Stoga ko još nije može da krene odmah u savladavanje ovog fenomenalnog CSS sistema.

Komentari

Napišite odgovor ili komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


© Slobodan Mirić - Dnevnik jednog programera