Više puta sam nailazio na jeretičke spise i propovedi nekih programera koji govore ljudima “Ako hoćeš da programiraš ne treba da se zamajavaš sa WordPress-om”. E sad to je kao u doba inkvizicije da ono što to nije poznato osuđuješ i da “neistomišljenike” pališ na lomači. To je bez veze, pogotovo ocrnjivati bilo koju tehnologiju za koju zapravo i ne znaš koje su njene mogućnosti i kako radi….

zrnca wordpress mudrosti drugo zrnce

Najvažnije odlika WordPress-a je flexibilnost koji bezmalo egzistira i razvija se 20 godina, sledeće godine je pune 2 decenije. A činjenjica koja impresionira je da preko 43% veba počiva na ovoj platformi. Vrlo teško je da su svi ti ljudi “obmanuti” i da su njihovi sajtovi “sranje”. Zato treba malo meriti reči i ne treba pisati i pričati o stvarima u koje se ne razumemo.

Druga impresivna činjenjica je da ako radite HTML, CSS, SASS, Javascript, Jquery, React, PHP, MySQL to sve možete da primenjujete u izradi WordPress sajtova.

Pored toga što je WordPress aplikacija otvorenog koda i putpuno je besplatan i sa njim možete “brzo i lako” da napravite super sajt i da za to ne angažujete dizajnera ili developera i za to ne morate da budete PHP senior developer.

Idelane opcije kada da iskoristite WordPress su razne, evo nekoliko savršenih situacija.

  1. Ako vam treba običan prezentacijski sajt to ćete uraditi veoma lako bez muke.
  2. Sa druge strane ako vam treba blog ili bilo kakav sajt gde želite da objavljujete i da imate hronologiju svojih objavanjenih članaka, lepo kategorizovanih onda je WordPress bez premca rešenje, to mu je bila i iskonska upotreba na početku.
  3. Kao treća idealna opcija WordPress-a je Web šop, ako želite prodavnicu upotrebom Woo Commerce dodatnog modula vi sa velikom lakoćom dobijate fenomenalno E commerce rešenje.

Pored 3 opcije gde je WordPress savršeno rešenje zapravo to su i mnoge druge situacije, jer kao što smo videli na slici, ako koristimo sve nabrojane tehnologije na kojima WordPress počiva vi zapravo skoro da i nemate ograničenja, napravite ili vam neko napravi potreban plagin i uživate u životu. Sajt firme, obrazovne institucije (škola, vrtić, kurs), portfolio sajt, sajt sa članstvom (membership), jednostranični sajt, sajt za fotografe, sajt udruženja (ngo), advokatske kancelarije, sajt turističke ponude (agencije ili cele neke regije), prezentacije bilo kakvog proizvoda……i da ne nabrajam više uključite maštu i videćete da mnogo toga pokriva WP kao platforma.

I na korak od mnogih opcija je možda samo jedan plugin koji može razrešiti željenu funkcionalnost. Preko 55 000 dodataka pokriva sve što možete da poželite ili pomislite. Ono što je ključno to su ažurne teme i plagini, to je najvažniji aspekt koji ne smemo da zanemarimo. Bezbednosna ažuriranja moraju biti redovna i to je ono što je neophodno i shvatite to ozbiljno, jer kao softver otvorenog koda on je meta mnogih hakera koji su se namerili na njegovu bezbednost. Postoje i namenska hosting rešenja koja olakšavaju održavanje WordPress instalacije, ali o tome drugi put.

fleksibilnost wordpress-a

Par misli za kraj

Malo volim da se zezam na sve ono što je u samom WordPress-u dobro, ali ima i situacija kada on nije idealno rešenje. Nisu sve teme i page bilderi ako ih koristite dovoljno brzi i ponakada je teško dobiti sa takvim ugrađenim modulima top brzinu, zato treba da znate i da istražite pre kreiranja sajta i odaberete alat koji je brz i kvalitetan. Moja preferencija su svakako custom teme, jer volim sve tehnologije podjednako HTML, CSS, JS, PHP, React čijom primenom i radom sa njima dobijate viši stepen pristupa izradi WordPress sajtova i zapravo imate pun i programerski i dizajnerski potencijal. Ako ne uzmete gotov izgled i pravite temu na osnovu njega, možete  sami da smišlajte izgled što je meni takođe vrlo primamljivo. Zapravo kombinacijom pristupa nikada mi nije dosadno.

Nemojte instalirati gomilu plagina, gledajte da taj broj bude što manji i da odabir bude pravi. O tome će biti poseban tekst.

Za građenje glomaznih veb aplikacije je bolje odabrati neku kompleksniju MVC (model view controler) strukturu tipa Angular ili Laravel…..U takvoj strukturi lakše je dobiti slojevitost i razdvojiti funkcionalnost. Krajnji korisnik pomoću kontrolera vrši manipulaciju stanjem aplikacije i podataka sa modelom koji ažurira prikaz koji vidi korisnik. Ali dolaskom Reacta u verziji 5. WordPress-a mmogo toga možete da uradite ako izradite svoje blokove, ali to je više na onom mikro nivou, glomazne aplikacije ipak prepustite boljim rešenjima (da ne bude da hvalim samo WordPress, ja sam lično krenuo sa Angularom u ovu avanturu).