Fullstack kurs

25. jula 2022.

Fullstack kurs

Uvek se radujem novim projektima, tako i početak novog Fullstack development kursa donosi novi lahor iščekivanja i priznaću da jedva čekam 19. septembar i početak.

Pišem ovaj tekst zavaljen u ležaljci na plaži i zapravo razmišljam kako su dobri poslovi koji mogu da se rade remote, da nema lokacijskog ograničenja, sedim na moru i radim neke stvari za posao, iako sam 600km od kancelarije. Zbog toga i kreiramo intenzivni kurs, koji u tri nedeljna termina 5 meseci nije prenaporan, mada je to dosta jak tempo, ali ideja kurseva kao takvih je intenzivna i snažna obuka, gde za kratko vreme bustujem mozak sa puno informacija, ali pratkičnim pristupom to je moguće i radujemo se kada mnogi polaznici za to vreme potpuno ovladaju sa nekoliko tehnologija i ne mali broj i pronađu zaposljenje.

Pored mene biće još dvojica predavača Boban Nalić i Miloš Lomović, moj deo dolazi na koncu kada prođu HTML, CSS, SASS, Javascript i React. I to je dobro za mene jer će polaznici već svašta nešto naučiti i kada dođu kod mene moćićemo sve to to da izmiskamo, da ubacujemo i Javascript u projekte, biće nam baš dobro. Moj deo je PHP i MySQL i zapravo mi PHP prija kao jezik, zreo je, utegnut, nije kao Javascript u fazi ekstremnog razvoja i konstantnih promena. Promene su neophodne i moramo ih pratiti, ali nekako da li zbog WordPress-a koji je zasnovan na PHP programskom jeziku ili zbog samog jezike meni je on nekako omiljen. Iako mnogi više vole Javu, Python, Ruby, PHP je ipak jezik koji pokreće najveći deo veb sajtova i aplikacija na internetu. I zapravo je manje važno koji jezik koristite, bitno je da uradite ono što se od vas zahteva u smislu funkcionalnosti.

Generalno malo je slučajnosti, teško da je bilo kakav uspeh stvar slučajnosti, ogroman je hajp oko Javascripta već par godina i svakako ne bez razloga, ali upravo su JS i PHP veoma srećna kombinacija. JS frejmvorci React, Angular i Vue su stvarno tražena “roba” na tržištu, ali i PHP ima svoje odlične odgovore u MVC svetu, pre svega Laravel koji u kombinaciji sa Vue-om ima svoje veoma značajno mesto na lestvicama potražnje.

Fullstack kurs koji je tema ovog članka je mix svih najtraženih tehnologija u svetu web developmenta. Radimo full frontend dijapazon tehnologija gde je posle Javascripta šlag na torti React, kao najtraženija JS biblioteka. PHP i MySQL su apsolutno dominantni u svetu CMS-ova i nekako je veoma teško raditi bilo koji veb development da izbegnete ove tehnologije, a i sam PHP je na našem tržištu veoma tražen. Ono što je veoma važno je da kada naučite bilo koji programski jezik dalje ste u prostoru nadgradnje i nikada više ništa ne učite od nule ispočetka. A na fullstack development kursu učite dva veoma popularna i tražena jezika, posle Javascripta i sam PHP se uči lako jer se mnogo toga logički ponavlja, sintaksu oba jezika nasleđuju od C programskog jezika, tako da verujem da ćete za 5 meseci rada u ovim jezicima imati lepo znanje i proći desetine projekata koji će vam posle poslužiti i kao osnova za formiranje portfolija a uskoro izlazi i platforma za web dizajn na kojoj će polaznici koji prođu završni ispit moći da imaju i praksu. Platforma web pages studio se očekuje za 2 , najkasnije 3 nedelje. na zadati dizajn će se praviti veb sajtovi i u početku ćete moći potpuno besplatno koristiti kod. Pre svega to je namenjeno onima koji nešto ne “mirišu” frontend, a sa druge strane možete da na gotov izgled dodate bekend ili pretvorite to u WordPress temu. U drugoj fazi platforme će se biti i plećeni premium dizajni.

Kurs će se održavati uživo online 3 puta nedeljno, ali vam ostaje i snimak (zauvek). I ono što je važno imaćemo i live coding vežbe gde će polaznici kursa koji žele raditi na istom projekti uživo uz naš mentorski nadzor, svaki polaznik će raditi po jednu sekciju, to će biti pravi coding session. Pre 2 ili sad već skoro 3 godine pokrenuo sam prve online koderske radionice u regionu, ovog puta na kurseve ubacujemo i žive sesije kodiranja gde će polaznici moći da se kroz izazov i druženje okušaju. Što je odlično kako za samopuzdanje isto tako je i zabavno, neformalno obrazovanje treba da bude opušteno i ugodno. Vidimo se na kursu, promo period je u toku, požurite sa odlukom jer se prijavljuju ljudi, broj ljudi je prvo ograničen, a i promo period će proći. Vidimo se 🙂

Komentari

Napišite odgovor ili komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


© Slobodan Mirić - Dnevnik jednog programera