IT komuna

1. septembra 2022.

IT komuna

Kao čovek drugog vremena i sistema (smeh) moram da spojim vremena, jer ovo vreme u kojem se nalazimo dakako ima svoje benefite, ali i svakako je vreme u kojem živimo najbolje.

Tako da u ovom vremenu koje mi je dato pokrećem ovu organizaciju, zvanu IT komuna, koja služi pre svega umrežavanju, ali pre svega podrška u pogledu informacija i deljenja znanja. Svako kada počinje ima nedoumice, kojim putem krenuti, da li raditi u firmi, da li frilensovati, da li biti preduzetnik, da li razviti ideju kroz start up…

Pa eto sa događajima koji se tim temama bave se bavimo mi. Sakupljamo ih u jednu bazu i kroz serijal blog postova edukativnog karaktera i povremenih kurseva i mitupa (okupljanja) idemo lagano ka prvoj konferenciji koja će osvanuti pod svetlima interneta kada malo uhvatimo zalet, ali i pod svetlima reflektora u Novome Sadu za početak, kasnije i u drugim lepim mestima.

Prvi edukativni online serijal posvetili smo blogovanju kroz program Letnja škola blogovanja da pomognemo svima da kroz WordPress platformu mogu da izbace svoje ideje i biznise sami na internet za najkraće vreme.

Komuna – poreklo imena

Otkuda u imenu komuna, pa kratko rečeno po uzoru na Hipi komunu, koja je bila zasnovana na ljubavi, e sad ta komuna je propala bila je utopija, ali na greškama se uči….Ali ideja i ideal koju je hipi komuna imala je lepa sama po sebi, a i ja sam delim mnoge vrednosti koje su oni zastupali i ja sam generacija koja je odrastala uz muziku tog vremena, rodio sam se na žalost malo kasnije (smeh). Ali ideali koji se kroz vreme pojavljuju su dobri i dovoljni da nas inspirišu, a druga stvar zajednice su svojstvene ljudima i okupljanje oko ideja, idela, interesa bilo koji da je motiv je prosto prirodno.

A ideje ove zajednice je najširi opseg IT poslova i razvoja tehnologija koje nam omogućuju da radimo i lokalno i globalno, da nismo zavisni za mesto stanovanja, ali ne nužno. Ono što mene najviše „okida“ je momenat da sam mogu da dovedem ideju, proizvod….bilo šta do daleke faze potpuno sam, ali sam čovek zajednice i zato i želim da kroz ovu zajednicu i druženje i rad sa istomišljenicima „lepše“ i interesantnije provedem ostatak vremena na planeti zemlji. Mnogo poznanstava i prijateljstava mi je doneo posao koji radim od 2015. godine i za to relativno kratko vreme sam stvarno mnogo toga doživeo i proživeo. Krenuo sam potpuno sam misleći da je to „fora“ i stvarno sam na svoju ruku, prek sam jer imam uzburkanu „Ličku krv“ ali ipak pre svega volim čoveka i kada sam shvatio da zapravo treba da se povezujem i da budem deo široke zajednice tj više prostora IT događaja počeo sam bolje da shvatam i razumem stvari i sad mogu sam da budem pokretač, mogu da vodim, mogu sad mnogo jer imam samopouzdanje koje se gradilo vremenom i iskustvo je stvarno dragoceno i ne možete ga pazariti na „lažnjaka“. Ali što pre bilo kuda krenete pre ćete stiće, intertnost je najveći neprijatelj pomaka, krenite ćak i ako ne znate kuda i kako, srešćete one koji će vam pomoći da ne promašite pistu i ne sletite u njivu.

Dalje akcije

Kao ninja odred koji je spreman za akciju polako se pripremamo za jesenju sezonu, posetićemo fizički neke dobre konferencije i izveštavati i deliti iskustva i znanje koje tamo „usput“ saberemo. I daću vam jedan dobar i važan savet, povežite se sa ljudima koji rade isto što i vi,  imaćete pomoć, saputnike, „sapatnike“ (smeh) i na tom putu nećete biti sami, družite se i saznanja i iskustvo će se „lepiti“ i tako ćete naći svoj put i „prostor“ jer iako „široka livada“ IT industrija je svojim razvojem podigla prohteve i ne možete se naći u tom prostoru dok ne savladate potrebna znanja i veštine.

Evo ja na primer organizujem, „domaćin“ sam apatinskih WordPress meetupa u okviru WordPress Srbija zajednice i predavao sam na raznih mitapima po Srbiji i mogu vam reći da sam stekao nekoliko odličnih prijatelja tim povodom i uopšte prisutnošću na WordPress događajima kao posetioc i predavač ušao sam duboko u tematiku i veoma sam srećan što imam jedan tamo lep alat koji trenutno „tera“ 43% svih sajtova na netu, a velikim delom me je zajednica i druženje sa „tim“ ljudima uvukla u „grotlo“ i sad nema nazad.

Upravo IT komuna nastoji da napravi prostor između zajednica, da napravi „spojku“ da poveže ljude koji rade u industrijama koje se „dodiruju“ i eto „kocka je bačena“ i sada dalje polovimo ovom strujom i videćemo gde će ona da me odnese.

Ne da mi se da tražim slike za ovaj blog post, idite na instagram ako vam je teksto dosadam (smeh)…Primećujete da je ne stavljam smajlije nego ih izbegavam stavljam reč smeh umesto smajlija jer volim reči i volim pisanje, blog, literaturu….Ostajte mi zdravo pratite IT komuna sajt i društvene mreže Instagram i Facebook, lajkujte, delite i pomognite svojim znanjem i doprinosom.

Komentari

Napišite odgovor ili komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


© Slobodan Mirić - Dnevnik jednog programera