Kako najbrže (i najlakše) do IT posla

26. juna 2024.

Kako najbrže (i najlakše) do IT posla

Pa sad ovo je tema koja mi se svakodnevno nameće kao mentoru na Websites Workshop kursevima i prečesto dobijam pitanje tipa: „Koliko mi vremena treba da naučim programiranje i koliko sati na dan“….Ovo je teško pitanje, ali samim tim i odgovor. Prvo svi smo mi ražličiti i imamo različite umne kapacitete, samim tim to nas mnog razlikuje.

Ali ako ste dovoljno vremena uporni i nepokolebljivi, cilj će doći pre ili kasnije….Ne treba sebi zadavati nekakve rokove, ja razumem da finansije to često diktiraju, ali ništa ne može na silu. Dajte sebi vremena koliko vam treba.

Na ovu temu smo u Websites Workshopu imali konferenciju od 4 dana, prva dva dana predavanja, druga dva dana predavanja i to je trajalo oko 6 sati na dan, tako da smo od 4 dana ceo jedan proveli u aktivnostima konferencije, evo linka da vidite najavu. U videu evo ispod prvog dana imate mnog dobrih gostiju sa dobrim savetima.

Prvi dan i 6 sati i 10 minuta priče.

Znate ono brzina je često nešto što nas brzo dovede do cilja, ali usput možemo da izginemo, slomimo se itd….ne treba uopšte razmišljati o brzini već svojim tempom i sa posvećenošću doći do cilja. Ja kada sam to shvatio krenuo sam da napredujem, pre toga sam išao na silu, ali na sreću brzo sam shvatio spustio loptu i svojim tempom krenuo ka cilju. I samo sam odjednom stigao da nisam ni osetio. Ali i dalje dolaze novi ciljevi sad znam kako, polako ali sigurno, sve što radim radim sa razumevanjem bez silovanja i forsiranja, sem malo ponekada (smeh).

Identifikujte oblast učenja i rada

IT je široka livada, pa je važno odrediti šta vas najviše privlači, a ne šta je unosnij (programiranje, dizajn, administracija sistema, analiza podataka itd.) važno je da ono što izaberete dognete na što većin ivo. To je glavni problem, ima mnogo prosečnih i oni unose nemir i beznađe i šire pogrešne glasine. Iako teže nego ranije, jer IT je sad postao mainstream ipak i dalje imam dovoljno šansi za vas ako znate posao.

Napravite portfolio

Morate se predstaviti poslodavcu, gledajte da portfolio bude što bolji, napravite svoj sajt i prikažite ono najbolje da ne mora da se muči u čitanju vašeg PDF cv-ja. Uđite u zajednicu koja je u domenu vađe specijaizacije, uključite su projekte, pravite aplčikacije, samo nemojte biti inertni toj e smrt za IT profesionalca.

Gde tražiti posao

E sad sa kraj glavna tema i problem ako je problem. Istražite IT kompanije u Srbiji i globalno i saznajte gde zapošljavaju početnike i nude programe obuke ako vam je neophodno još iskustva i prakse. To sad nije više problem imate sajtove specijalizovane za to kao što su Hello World i Joberty, ali i Linkedin koji je postao veoma dobra platforma.

I prosto idite na meetupe, konferencija i predavanja gde ćete sresti poslodavce, zatim „mućenike“ kao i vi koji traže posao, ali pre svega one koji su već ostvareni i od njih možete da nučite nešto ili vas oni mogu povezati sa poslodavcima. Najgore je sedeti kući čekati Godoa (smeh).

Evo još 6h i 8 minuta programa na temu, kad imate vremena pogledajte kako su oni koji već rade u IT industrija rešavali svoje probleme.

Komentari

Napišite odgovor ili komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


© Slobodan Mirić - Dnevnik jednog programera