Kako pronaći vremena za čitanje?

18. juna 2024.

Kako pronaći vremena za čitanje?

Teško je odgovoriti na ovo pitanje sad sa 47 godina kada je vremena manje nego sa 17, kada nisam o vremenu ni razmišljao i gutao knjige u trenutku kada sam to želeo i niko nije mogao da me spreči u tome.

Važan savet za čitaoce, je da dok ste mladi čitajte što više jer nikada kasnije kad dođete do porodice nećete imati toliko vremena za sebe. Ali o tome je upravo i ovaj članak. Kako da ukrademo vremena za čitanje. Ja već sigurno nekih 6 – 7 godina najviše čitam stručnu literaturu, ali nađem doduđe malo vremena i za literaturu za opuštanje i to na nekoliko načina. Najbolje je da vam to bude životni stil.

Prvi način je čitanje tradicionalnih kjiga papirnih ono što zapravo i jeste knjiga i to nema alternativu. Ali po nekada čitam i neke sadržaje sa PDF-a i to je mahom stručna literatura.

No da se vratim na običnu literaturu, tu je i aplikacija bookmate koju rabim jeste da nema mirisa hartije i da ne mogu da zaburim glavu međ listove knjige i udahnem taj magični miris, ali nekada i to igra ulogu, pred spavanje, u parku, na putu, kada nije zgodno čitati knjigu, a imate želju za čitanjem.

I treći način je na primer Ipad ili neki drugi tablet, ja sam kupio neki stariji Ipad koji mi služi samo za čitanje i to npr kada vozim sobni bicikl.

Vreme za čitanje?

Pa po meni vreme za čitanje je uvek i svuda. Sad kada su već topla jutra ja sa Fridom izađem u park i dok ona trčara sa svojom psećom ekipom ili njuška po parku ja čitam. Evo i da preporučim jednju knjigu ovog puta. To je Biografija pod nazivom „Žive rane“ od Entonija Kidisa pevača benda Red hot chilli peppers, koju je napisao zajedno sa Larijem Slomanom. Ono što čitam u poslednje vreme, da kažem zadnjih par godina su često biografije jer me to nekako dosta opušta, malo sam manje fokusiran na fikciju i tako neku vrstu literature u ovom trenutku. Ali to i jeste lepota čitanja, možete da čitate baš ono što želite. Nemojte zaboraviti ni članstvo u biblioteci, iako sam „skupljač“ knjiga i volim da imam svoju bilblioteku, ali ne treba zanmeriti ni „miris“ gradske bibioteke. U Novom Sadu je porodična članarina mislim 700 din godišnje, manje od jedne knjige…

Ono što meni prija u biogradiji je što Kidis otvoreno piše o svim aspektima svog života

  • Problematičan odnos sa roditeljima i rano izlaganje drogama još u detinjstvu
  • Zatim o formiranju benda, usponima i padovima, kreativnom procesu, odnosi među članovima.
  • Dugogodišnjoj borbi sa zavisnošću od heroina i drugih droga, kao i procesu oporavka.
  • Zatim tu je i nezaobilazan ljubavni život i brojne veze uključujući i one sa poznatim ličnostima.
  • Tema je i duhovnost i njegovo interesovanje za budizam i druge duhovne prakse.

Kao što vidite na slici iznad je volim da čitam u trenutcima predaha na terasi uz Tidal ili Deezer, pogotovo što mi je terasa okružena zelenimom, imam parkić između 4 zgrade gde živim i veoma je ugodno jutro na terasi i naravno veče sada leti kada gori more i tope se planine.

Ono što je dobro kod čitanja je što se zaživljavate i učite od pisaca, od njihovih junaka i naravno time podstičete maštu i kreativnost, a meni je to najvažnije životno interesovanje.

Sa druge strane čitanje smanjuje stres i poboljšava mentalno zdravlje jer uživaljavanjem se u priču, bežimo od svakodnevnih briga i stresa kojih nikada ne manjka. Čitanje takođe može imati terapeutski efekat, smanjujući anksioznost i simptome depresije tako bar kažu doktori.

Čitanje nam pomaže u ličnom razvoju i knjige nam mogu pružiti inspiraciju, motivaciju i savete za lični razvoj koji nas čini specifičnim. Čitajući o iskustvima drugih ljudi, možemo naučiti kako da prevaziđemo izazove koje su već neki pravazišli, možemo da dobijem neko dobro tuđe znanje.

Čitanje takođe jača empatiju i emocionalnu inteligenciju jer se kroz knjige uživljavamo u živote likova, i posredno doživljavamo njihove emocije i učimo kroz razumevanje njihovih motiva i svoj život. I ovo nam pomaže da razvijemo empatiju i emocionalnu inteligenciju koja nas čini bolji članom društva.

I na kraju ne bih zanemario ni zabavu i relaksaciju jer je čitanje odličan način da se opustimo i zabavimo. Dobra knjiga može da nas nasmeje, rasplače, natera na razmišljanje ili jednostavno da nas odvede u neki drugi svet koji će nas opustiti i sigurno i zabaviti.

Pa vi sad nemoje čitati (smeh).

Komentari

  • Napišite odgovor ili komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    © Slobodan Mirić - Dnevnik jednog programera