Koja je mera korišćenja AI alata

4. jula 2024.

Koja je mera korišćenja AI alata

Korišćenje AI alata u kreativnom procesu može biti izuzetno korisno, ali važno je postaviti granice kako bi se izbeglo preterano oslanjanje na tuđi rad i ideje, što ne vodi nikud. Ja koristim alate AI alate u radu, ali da bi proširo vidike, da bi validirao neke svoje ideje i tu je AI od velike koristi. Evo nekoliko smernica koje mogu pomoći u korišćenju veštačke inteligencije u vašem radu.

Koristi AI kao alat, a ne zamenu za sopstvenu kreativnost

AI alati su odlični pre svega za inspiraciju, istraživanje, generisanje ideja, ubrzavanje procesa rada i prevazilaženje kreativnih blokada. Međutim to ne treba da budu jedini izvor ideja, ako nemate svoje ideje nećete stići daleko i to je kratkog daha sve.

Važno je da tvoj lični doprinos bude prisutan u radu bolje reći pretežniji u odnosu na tuđe ideje,morađ da dodaš svoj jedinstveni pečat i originalnost, a najbolje da krene od tvoje ideje, pa da je nadogradiš.

Razumevanje izvora inspiracije

Kada koristiš AI alat za generisanje slika ili teksta, budi svestan da on crpi inspiraciju iz ogromne baze podataka postojećih radova, što se svodi na već gotova rešenja.

Ukoliko se previše osloniš na AI generisani sadržaj, postoji rizik da će tvoj rad biti previše sličan postojećim delima. što je već problem, kad probate u neki od alata da ukucaš neki prompt za sliku dobijaš veoma slične slike i njih zilion, što znači da nisi na dobrom putu.

Uvek je dobra praksa da istražiš i upoznaš se sa radovima koji su te inspirisali ako imaš konkretnu inspiraciju, kako bi razumeo njihov kontekst i izbegao nenamerno kopiranje.

Dodavanje ličnog pečata je ključno

Nakon što dobiješ početnu ideju ili koncept od AI alata, obavezno ga prilagodi i dodaj svoj lični stil i perspektivu, ovde možeš koristiti kombinacija nekoliko alata ili različite GPTjeve ako koristiš Open AI.

Eksperimentiši sa različitim pristupima, kombinuj AI generisani sadržaj sa svojim originalnim idejama i stvori nešto jedinstveno, nemoj samo da koristiš laka i brza rešenja jer će biti nisko efektna, slabo originalna i nećeš sa tim postići ništa specijalno.

Transparentnost

Ukoliko koristiš AI alat u svom radu, budi transparentan o tome, evo ja ih koristim, koristio sa ih i u ovom tekstu.

Navedi koji si alat koristio i kako ti je pomogao u procesu stvaranja, ja sam u ovom tekstu koristio Gemini i Freepik. Za pisanje najviše koristim uz Gemini i Chat GPT i nekoliko njegovih GPTjeva, isprobavam razne konstantno.

AKo tako radiš pokazaćeš da si svestan uticaja AI alata i da si ga koristio na odgovoran način i pre svega na pravi način. Da se razumemo napredak u tehnologiji često dovodi široke narodne mase u stanje šoka i još uvek mnogi nisu svesni promena koje su došle i modifikovale i način korišćenja interneta, tako da i ovaj tekst ima za cilj da malo pomogne ljudima u vezi sa tim.

Saveti za kraj

Postavi ograničenja pre svega. Odredi koliko ćeš se oslanjati na AI alat i koliko ćeš doprineti svojim originalnim idejama, nemoj samo da koristiš tuđe ideje i rad, jer nema smisla da se oslanjaš samo na tuđe ideje.

Budi kritičan u prihvatanju ali i korišćenju svega što AI alat generiše. Proceni da li je to zaista korisno i relevantno za tvoj rad, često na primer generisane fotografije meni lično ne izgladaju kako treba i ja ih onda ne korisim. Sami Ai alati prosto nisu još uvek savršeni i ne možete se na njih u potpunosti osloniti.

Eksperimentiši pre svega, isprobaj različite AI alate i tehnike kako bi pronašao one koji ti najviše odgovaraju, ali ključno eksperimentiši iistražuj.

Korišćenje AI alata može biti odličan način da unaprediš svoju kreativnost i produktivnost, ali je važno da to radiš odgovorno i pre svega etički jer ono što ja lično vidim i grozim se toga je promovisanje tipa jedini AI kurs tog tipa u Evropi, pa jedini ovaj jedini onaj, a nije jedini….Generalno grozim se ljudi koji prodaju po svaku cenu i na svaki način.

Komentari

Napišite odgovor ili komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


© Slobodan Mirić - Dnevnik jednog programera