Koje su nam šanse u digitalnom dobu?

25. juna 2024.

Koje su nam šanse u digitalnom dobu?

Pa šanse su uvek tu za nas, pitanje je samo koju šansu ćemo mi prigrliti. Kako je ovo tema koje je veoma interesantna i na početku moramo raščistiti stvar i reći da mi vreme ne možemo birati i da je nađe vreme digitalno. I svako vreme je najbolje vreme jer nam je ono dati ostaje da mi nešto uradimo sa njim.

Ako ništa imamo ektreman pristup informacijama, a samim tim i znanju koje nam je nar klikova. Neću se baviti negativnim stranama interneta.

Zatim možete da birate karijeru koja nije vezana za vaše mesto stanovanja i to je po meni revolucija života, da sedim gde god mi padne na pamet i radim za poslodavca na daljinu. Ovo je u smislu poslova veliki pomak u odnosu na prethodne epohe, ranije si morao biti gastarbajter, sad ne moraš, sediš kući i radiš na daljinu poslove te vrste.

Globalna povezanost sa druge strane ima smisla, da nema društvenih mreža neke drage ljude ne bih možda nikada više za života video uživo, zar to nije sjajno da se bar nekako vidimo. Možemo sa našim prijateljima iz daleka sarađivati i raditi.

Digitalni alati za kupovinu, učenje, aukcije, komunikaciju, zabavu…nam daju mnoge benefite, samo je pitanje da li znamo da ih iskoristimo.

Ne bih ni zanemario ni demokratizaciju društva jer društvene mreže i online platforme daju građanima mogućnost da se informišu iz različitih izvora i aktivno učestvuju u javnom diskursu.

Analiza podataka je još jedan veliki benefit digitalnog doba jer prikupljanje i analiza podataka omogućavaju kompanijama da bolje razumeju svoje kupce, zatim i personalizuju ponudu i donose informisane poslovne odluke bez udaranja na slepo.

Evo za kraj dodao bih na primer i inovacije, jer digitalna tehnologija podstiče inovacije u svim industrijama, stvarajući nove proizvode, usluge i poslovne modele, vidimo nove proizvode svakodnevno, niču kao pečurke.

PS Važno je naravno i skrenuti pažnju da digitalno doba donosi i određene izazove, kao što su sajber bezbednost, zaštita privatnosti, dezinformacije…… Pravilno upravljanje ovim izazovima, učenje i informisanje su važni i onda na kraju možemo iskoristi šanse koje pruža digitalno doba, a rizici u vek postoje u svim epohama.

Evo i snimka Websites Workshop konferencije na temu ovog članka, gde imate praktične savete.

Komentari

Napišite odgovor ili komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


© Slobodan Mirić - Dnevnik jednog programera