Osnovni principi dizajna – Hijerarhija

19. maja 2024.

Osnovni principi dizajna – Hijerarhija

Pozdrav društvo!

Danas pričamo o jednom od najvažnijih principa u dizajnu – hijerarhiji. Ako želite da vaš dizajn bude efektan i privlačan, ključno je da znate kako da pokažete šta je najvažnije.

Hijerarhija je način na koji organizujete elemente u dizajnu tako da jasno komunicirate šta je najbitnije. Kada posetioci pogledaju vaš dizajn, oni bi odmah trebali da znaju gde da pogledaju prvo, a zatim kako da prate tok informacija.

Kako kreirati hijerarhiju?

 1. Korišćenje Fontova:
  • Naslovi: Koristite veći i podebljan font za naslove u odnosu na paragrafe da dobijete onaj efekat malo – veliko. Naslov definitivno bi trebao biti prva stvar koju posetioci primete.
  • Podnaslovi i Tekst: Podnaslovi bi trebali biti srednje veličine, dok bi glavni tekst (paragrafi) trebao biti najmanji, a to je negde u većini slučajeva 16px. Tako posetioci mogu lako pratiti redosled informacija koje im vi plasirate.
 2. Boje i kontrast:
  • Isticanje ključnih poruka: Koristite kontrastne boje da biste istakli ključne informacije. Svetle boje na tamnoj pozadini ili obrnuto mogu pomoći da se važni elementi izdvoje.
 3. Prostor i razmak:
  • Razdvajanje elemenata: Koristite prazne prostore između različitih sekcija vašeg dizajna. Ovo pomaže da se sadržaj razdvoji i omogući lakše čitanje.
 4. Vizuelni Elementi:
  • Slike i Ikone: Koristite slike i ikone da privučete pažnju na važne delove vašeg dizajna. One mogu pomoći da se ključne tačke brzo prenesu.

Zašto je Hijerarhija važna?

Hijerarhija pomaže gledaocima da se orijentišu u vašem dizajnu. Kada je dobra, ona vodi pogled kroz dizajn na logičan i intuitivan način i onako kako želite i znate kako to da uradite. Ovo je važno pogotovo sada kada korisnici brzo pregledaju sadržaj i često nemaju vremena ni strpljenja da se zadrže, već prsti ide brže od mozga.

Najprostije rečeno hijerarhija osigurava da vaša poruka bude jasna i da vaši dizajni izgledaju profesionalno i privlačno.

I da sumiramo: postavite prioritete, koristite odgovarajuće fontove i boje, i kreirajte jasan i efektan dizajn!

Komentari

Napišite odgovor ili komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


© Slobodan Mirić - Dnevnik jednog programera