Osnovni principi dizajna – Kontrast

18. maja 2024.

Osnovni principi dizajna – Kontrast

Ćao ljudi, evo nas u drugom danu mog izazova 100 dana / 100 članaka na blogu.

Danas pričamoo nečemu veomavažnom u svetu dizajna – kontrastu! Ako želite da vaši dizajni budu efiksani i vaša poruka bude jasna i vidljiva, kontrast je ključan element koji treba da razumete i koristite.

Šta je kontrast?

Kontrast je osnovni princip dizajna koji podrazumeva upotrebu različitih boja, veličina i oblika kako bi se nešto istaklo. Zamislite tamnu pozadinu sa svetlim tekstom ili svetlu pozadinu sa tamnim tekstom. Ova suprotnost između elemenata čini da vaš dizajn bude privlačan i lako čitljiv. Evo na mom sajtu ovde na kojem se nalazite imate tamno plavu pozadinu sa belim tekstom ili belu ili svetlo sivu pozadinu za tamnim tekstom to je to u praksi.

Zašto je kontrast važan?

Kontrast je od suštinskog značaja iz nekoliko razloga:

  1. 1. Vidljivost: Pravilno korišćenje kontrasta pomaže da vaša poruka bude jasna i da se lako uoči. Na primer, svetli tekst na tamnoj pozadini odmah privlači pažnju.
  2. 2. Čitljivost: Bez odgovarajućeg kontrasta, tekst i drugi elementi mogu biti teški za čitanje i razumevanje. Kontrast pomaže da se osigura da su svi elementi vašeg dizajna jasno vidljivi.
  3. 3. Hijerarhija: Korišćenjem kontrasta možete stvoriti vizuelnu hijerarhiju koja vodi pogled gledalaca ka najvažnijim delovima vašeg dizajna. Ovo je posebno važno za marketinške materijale gde želite da istaknete određene informacije.

Kako koristiti kontrast?

Igrajte se i eksperimentišite sa bojama, veličinama i oblicima! Evo i kako to da uradite:

  1. 1. Boje: Ne bojte se da koristite smelu paletu boja. Svetli elementi na tamnoj pozadini (ili obrnuto) stvoriće jak vizuelni utisak.
  2. 2. Veličina: Koristite različite veličine teksta i slika da biste istakli najvažnije informacije. Na primer, veći naslovi privlače pažnju pre nego manji tekst.
  3. 3. Oblici: Kombinujte različite oblike kako biste dodali interesantne vizuelne elemente. Na primer, krugovi u kombinaciji sa pravougaonicima mogu dodati dinamiku vašem dizajnu. Imate primer u izdvojenoj slici ovog sajta.

Primeri iz prakse

Razmislite o plakatima za filmove ili reklame (plakate) po gradu, ali i letke za lance prodavnica, na sadržajima koje su vam privukle pažnju. Primetićete da često koriste jak kontrast između boja i veličina teksta kako bi vas odmah privukli.

Zaključak

Kontrast je veoma moćan alat u dizajnu koji može dramatično poboljšati vidljivost i čitljivost vaših radova. Ne bojte se da budete hrabri i da ekperimentišete u svom izboru boja, veličina i oblika. Eksperimentišite i pronađite kombinacije koje najbolje funkcionišu za vašu poruku, a sa druge strane kroz istraživanje se najbolje savladava neka veština.

Uživajte u dizajniranju vaših vizuala, a mi se vidimo već sutra u novom članku i videu!

Komentari

Napišite odgovor ili komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


© Slobodan Mirić - Dnevnik jednog programera