Saveti za blogovanje

5. jula 2024.

Saveti za blogovanje

Kako sam trenutno u fazi 100 dnevnog izazova da za 100 dana napišem 100 tekstova dosta razmišljam o samom pisanju, ali i o razlici između kvaliteta i kvantiteta i uopšte koja je prava korist od pisanja na blogu. Generalno ja ovaj svoj blog ne pišem iz koristi, ali imam ideju da se ovom blogu posvetim sa full kapacitetom i to upravo činim kroz ovaj izazov. Završavao sam sezonu predavanja i kurseva pred godišnji odmor i prvih 50 članaka sam napisao u toj gužvi i situaciji koja ne pogoduje pisanju, a sad sam upravo na pola sa ovim člankom mislim da je ovo 51 članak od početka.

Ako čekate neki savršen trenutak to je odmah, krenete pa polako dižete lestvicu. A na slici ispod vidite da je super što možete to da radite bilo kad i bilo gde. Ova slika je sa otoka Raba iz bašte kafića u kome provodim vreme kada mi je dosta sunca, a mene pisanje opušta, tako da eto moj izbor je pisanje i za vreme odmora. Jer nisu sve teme poslovne jer ipak je moj blog i moj Dnevnik.

Evo nekoliko saveta koje bih imao za vas

Pronađite svoju nišu i pišite o onome što vas istinski zanima i u čemu ste dobri, jer samo tako ćete izdržati na duge staze. Taj žar i stručnost će se osetiti u vašim tekstovima i privući pravu publiku, a vama dati vetar u leša.

Naslovi su često ključni jer je naslov je prvo što čitalac vidi i što je taj hook koji će ga navesti na čitanje. Ako može neka bude intrigantan, informativan i relevantan za sadržaj teksta, a može biti i u obliku pitanja što je dobar poticaj za zainteresovanog čitaoca.

Kvalitet pre kvantiteta je uvek bolja opcija. Bolje je objaviti jedan odličan tekst nedeljno nego tri osrednja, ali svakako morate imati neki kontinuitet. Jedan tekst nedeljno je više nego dovoljno, a ja sa mojim izazovom izazivam sve one koji kažu da su umorni od posla, nemaju vremena i čekaju savršene uslove za pokret, a to onda bude nikad. Dosta mojih polaznika kurseva su upravo razlog jer blogoovima odgovaram na njihova pitanja, ali ih i stimulišem da stisnu petlju i krenu jako ka ispunjenju svojih ciljeva.

Budite dosledni i redovno objavljujte nove tekstove kako bi čitaoci znali kada da očekuju novi sadržaj, odredite tj napravite ugovor sa samim sobom i držite ga se.

Koristite slike i video, ali i grafikone, istraživanja. Vizuelni elementi čine tekst zanimljivijim i lakšim za čitanje, kada imate video to je super, ali slike uvek možete da napravite lako. Napravite grafike i odradite istraživanje i na neke teme ćete imati super tekstove, pogotovo ako su to stručne teme vezane za posao.

Promovišite svoj blog gde god možete, delite svoje tekstove na društvenim mrežama, ja to radim na facebooku i linkedinu, ali i instagramu.

Interakcija sa čitaocima je korisna, kada vam pišu čitaoci odgovarajte na komentare i pitanja. To pokazuje da vam je stalo do mišljenja vaših čitalaca i odraz je sa druge strane i opšte kulture.

I evo još jedna fotka kako pišem članak ovaj konkretno u dvorištu uz hladan čaj od nara koji je fenomenalno spremila snajka Ceca u odličnom društvu. Kad je toplo uđeš u bazen i rashladiš se….

I za kraj još nekoliko opštim mesta

Pre svega učite i radite na sebi, jer ćete tako biti bolji i intersantni, jer blogovanje je nešto što privlači publiku koja očekuje ipak više od žute štampe.

Rezultati nisu brzi i morate biti strpljivi, pišite i u jednom trenutku će taj trud biti nagrađen.

Pisanje je zabavno, tako vam nikada neće biti dosadno, a istraživanje u svrhu pisanja je baš dobro jer pored učenja donosi dosta zabave, a ništa gore od dosadnog života.

Komentari

Napišite odgovor ili komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


© Slobodan Mirić - Dnevnik jednog programera