Dugo sam planirao ovaj kurs, jer volim WordPress i svaki dan čitam razna pitanja na koje treba dati odgovor. Ovaj kurs bi trebao da da odgovor na mnoge nedoumice jer je opširan. Čak smo na reklami pisali i najkompletniji, jer stvarno obuhvata mnogo toga, 5 page bildera, izradu tema od nule, razne plagine, tips and tricks. I na kraju je kurs rođen i to sa više predavača, pored mene predavači su Boban Nalić,Aleksandar Savković, Željko Škipić i Srđan Srđanov.

Da, glavni razlog nastanka ovog kursa je to što sam u iskrenoj ljubavi sa WordPress-om i što mislim da je to jedan od najboljih puteva ne samo u IT sektor već i u svet programiranja. Primene lupova, funkcija i drugih stvari iz programiranja je najbrža kroz WP, u izradi custom tema zapravo automatski radimo konkretne akcije i osetimo kako je to praviti dinamičke sajtove. Ako imamo 4 sekcije koje se ponavljaju ili ne bitno koji je njihov broj, oko jedne stavimo loop i sa ugrađenim WordPress funkcijama  izvučemo sadržaj iz baze koji unosimo kroz dashboard.

U klasičnom putu učenja nekog programskog jezika imamo taj spori ulazak kroz učenje sintakse i logike, dok primenom ugrađenih PHP funkcija u WordPress-u primenimo odmah neke funkcije i kada ih osetimo možemo paralelno da učimo npr PHP ili Javascript, ali ono što je lepo je brzi upliv kroz aposlutnu primenu. Ključno je da se neke stvari mogu izbeći, ne mora se programirati, već raditi jedan od mnogih visual bildera i praviti sajtove.

Ipak moja lična preporuka je da ko ne nauči u određenoj meri HTML i CSS, najbolje da ne pipa ni WordPress, jer je na primer elementor vizualna zbirka html-a i css-a i to isto radimo kliktanjem i možemo se i tako navežbati, ali je bolje ipak razumevati samu strukturu i izgled stranica i zapravo tako ćemo biti i mnogo bolji WordPress majstori.

web design

Zapravo treba razumeti kako gradimo dizajn

Na slici iznad vidimo prvu tačku koju moramo razumeti, to je građenje strukture i zbog toga je moja preporuka da bez HTML-a i CSS-a nikada nećete moći biti vrhunski, moćićete da pravite super stvari, ali nećete znati rešavati specifične probleme. Da ne kažem da se spektar zaposlenja smanjuje u velikom broju firmi koje se ozbiljno bave izradom sajtova, to su mahom firme koje rade Custom teme,  a tako rade većina ozbiljnih firmi, jer nije uvek moguće specifičan dizajn napraviti pomoću page bildera koje imaju ograničen broj elemenata koje koristimo, a ako želimo da ih dublje editujemo  neophodan je CSS.

Razumevanje redova i kolona i to igranje sa elementima kao sa lego kockicama, zapravo je osnova svakog ozbiljnijeg bavljenja vebom. Isto to rade page bilderi, samo drag and drop, po naški povučeš element i otpustiš ga određeno mesto. I sam sam krenuo učenje na neki čudan našin, za tadašnji posao, prodavnicu koju sam držao, trebao mi je sajt i pokušao sam napraviti u Adobe Dreamveawer-u, ali pre nego sam znao šta je HTML i CSS. U roku od odmah sam shvatio da to nema smisla, neki tamo kontejener, pa tu neki elementi, odmah sam se pitao šta su zapravo ti elementi, koji imanu neke osobine (CSS). I otišao u knjižaru kupio knjigu HTML i CSS briljantno i to je najbolji momenat u mom razvojnom putu, odmah sam krenuo u zdravom pravcu, naučio sam kako zapravo rade browseri i kako mi to vidimo ono što sus ame veb stranice.

Tih dana nije bilo puno kurseva kao ni snimljenih tutorijala, bilo je teže jer ni ja nisam znao šta da učim, nisam imao mentora, nekoga ko će mi malo olakšati put. I sad ću preskočiti moj razvojni put, koji se nikada ne zaustavlja i posle 6 godina učenja imam 4 godine iskustva u obukama drugih ljudi, krenuo sam kao predavač na procesu prekvalifikavcije nezaposlenih žena u projektu Novosadske ženske inicijative, zatim počeo predavati u učionici u IT fusion školi, pa početkom korone pokrenuo Webcon i sad na kraju pokrenuo i potpunu transformaciju kroz WordPress kurs koji treba da završi rezultatom koji od  polaznika koji nema nikakvo predznanje  transformiše u Jinior WordPress developera i dizajnera koji koji je sposoban da radi u firmi ili kao frilenser. Najveći benefit obuke je rad na 25 konkretnih veb sajtova, kao i praksa kod nas i izrada dizajna i WordPress tema  koje će biti dostupna za preuzimanje na našoj platformi Websites Workshop kao i na platformi za strano tržište koja će uskoro ugledati svetla interneta.

wordpress kurs

Šta je novo

Zašto ovaj kurs? To je prvo pitanje koje sam sam sebi postavio i dao davno odgovor. Prvo zato što je to njbrži put kojim možete da se zadesite u IT industriji, a drugo je jer je tržište ono j relevantno. 42% svih sjtova je WordPress, ta činjenica sama za sebe sve govori.

Da bi naš kurs imao smisla i bio drugačiji na tržištu napravili smo da bude potpun, da ima širinu i to korišćenjem 5 najpopularnijih page bildera (Elementor, Brizy, Themify, Divi, Oxygen). Pored page bildera radimo i izradu WP tema od nule iz zapravo ulazimo u sam krvotok tehnologije i radimo na potpunom razumevanju tehnologije. Majstorskim žargonom učimo kako radi WP ispod haube. A to je veoma važno jer mi ne učimo ljude samo d prave sajtove, već da mogu da budu developeri i da mogu da na osnovu izgleda (psd, figma, invision) naprave sajt u WordPressu, što kroz page bildere, tako i kodiranjem od nule.

Više predavača je takođe benefit i to među njima veoma popularni i priznati članovi zajednice WordPress Srbija, ne samo ljudi koji vole WP tehnologiju, već iskusni profesionalci.

I za kraj najbolje da odete na samu stranicu kursa i vidite šta smo zapravo napravili. Kurs kreće 21. oktobra i traje više od 4 meseca, plus praksa kod nas posle kursa.