Zašto WordPress?

31. maja 2024.

Zašto WordPress?

Na brzinu da kažem u jednoj rečenici zašto je jedan od mojih izbora WordPress. Pre svega volim CMS kao takav koji omogućuje korisnicima da sami objavljuju i da za to ne moraju da znaju programiranje. I da za taj posao imaju preglednu i intuitivnu kontrolnu tablu (dashboard) za objavljivanje i zbog toga je to izbor miliona veb lokacija širom sveta – od kreatora sajtova i malih preduzeća do velikih preduzeća.

Mislim da ne postoje velike slučajnosti, jer kruži priča da cifra od 43% svih sajtova na internetu pokreće WordPress i to je impresivna činjenica. Saznajte na sajtu WordPressa još detalja i filozofiju. I da dodam da je ovih dana WordPress napunio 21 godinu postojanja.

Ako ste preduzetnik, programer ili pisac (bloger), postoji mnogo WordPress resursa i alata koje možete koristiti i to bespaltno, jer je sam sistem otvorenog koda. Naravno imate i plaćene resurse, o njima ćemo kasnije. Ne beznačajno je to da imate celu WordPress zajednicu u kojoj možete da pronađete, prijatelje, saradnike ili samo potrebne informacije.

Zatim imate i WordPress meetupe i WordCampove (konferencije) na kojima možete da upoznate druge profesionalce, da upoznate ljude koji stoje iza važnih WordPress proizvoda (tema i dodataka) i na kraju da se sa njima povežete i zaposlite se kod njih. Networking je čudo, to je prva stvar koju treba razumeti kada uđete u IT.

WordPress.org VS WordPress.com

I još nešto imamo WordPress.org i WordPress.com razlika je značajna, iako oboje koriste istu osnovnu WordPress platformu.

WordPress.org zahteva hostovanje sa vaše strane, dok WordPress.com ima svoje hostovanje vi dobijete svoj sajt na njihovom poddomenu, iako možete da kupite domen, ali je to skuplja varijanta od kupovine standardnog hostinga u nekoj od mnogobrojnih hosting kompanija. Moj izbor je Contrateam, pre svega zbog celokupnog pristupa poslu i klijentima.

Dalje ORG vam daje punu kontrolu i možete da na core WordPressu napravite šta god poželite doj je COM pogodan je za početnike jer nije potrebno veliko tehničko znanje za postavljanje i održavanje web stranice, što priznaćete nije loše za početak. Ima kako smo rekli već besplatan plan i niži cenovni planovi imaju ograničenja u pogledu dodataka i tema koje možete koristiti. Ne možete sami instalirati dodatke ili teme koje možete kada imate punu kontrolu na ORGU, za to morate koristiti poslovni plan ili neki viši cenovni plan. Cene saznajte ovde.

Dobar segment korišćenja COM varijante je što o svemu oni brinu nemate brigu ni posao oko sigurnosti i održavanja instlacije.

Da sumiramo WordPress.com ima besplatnu verziju, koja dolazi sa ograničenim funkcionalnostima i WordPress.com brendiranim poddomenama (ovako izgleda domen sajga tvojsajt.wordpress.com). Plaćeni planovi donose više funkcionalnosti, prilagođenje i uklanjanje WordPress.com brenda iz imena domena i ako to ne želite WordPress ORG je vaše željeno rešenje i ja ću se u narednim tekstovima i na njega fokusirati.

Rekoh da je WordPress.ORG pravo rešenje jer tu možete da instalirate bilo koju temu ili plagin i nemate ograničenje uključujući pristup svim datotekama vašeg sajta, zatim bazi podataka i kodu. Možete prilagoditi svoju svoj sajt onoliko koliko znate i kako god poželite. Ono što morate da uradite je da kupite sami domen i hosting i za to sam već preooručio mog prijatelja Duleta koji stoji iza kompanije Contrateam, i ne da hvalim prijatelja, već smo se psrijateljili preko dobre komunikacije i posla.

Zašto sam ja izabrao WordPress?

Zapravo i nisam on je mene (smeh), imao sam odbojnost prema svemu što ja nisam nakodirao i ušao sam u firmu koja je radila dosta WordPress i kada sam video da mogu da pravim teme i da razmišljam i o prednjoj strani sajta (frontend) onome što vide posetioci i onome kako uređuju (backend) i da na tome mogu da radim to me je „kupilo“. Svideo mi se sam sistem rada u WordPressu.

WordPress je pre svega jednostavan za upotrebu sa intuitivnim korisničkim panelom za rad koji omogućuava korisnicima da brzo nauče kako upravljati i ažurirati svoje stranice, čak i ako nemaju prethodnog tehničkog znanja (ovo uzeti sa rezervom, nismo svi na istom nivou digitalne pismenosti). No dolaskom block tema i editora malo su stvari složenije nego ranije, ali i dalje imate teme koje imaju customizer i možete lakše da ih editujete. Jedan od narednih članaka će biti i pravljenje sajta od nule sa besplatnom temom korak po korak (biće na mom youtube-u kanalu) i ovde na blogu. Pre toga ćemo samo u 2 ili 3 članka proći opcije instalacije u raznim okruženjima lokalnim (xampp, local wp, wp studio, mamp) kao i na serveru.

Druga bitna stavka je fliksibilnost WordPressa sa kojim možemo da pravimo različite vrste web sajtova, pre svega blogove, ali poslovne sajtove, e šopove, forume, platforme za učenje, kao i najobičnije prezentacionie sajtove i još mnogo mnogo toga… Njegova fleksibilnost se u startu vezuje za preko 11000 besplatnih tema i skoro 60 000 dodataka (plagina) koji proširuju ugrađene funkcionalnosti. Postoji naravno i još mnoštvo plaćenih stvari iz WordPress sveta, o njima ćemo kasnije, ali pre svega i teme i dodaci postoje u premium verzijama, takozvani freemium sistem, dobijete jedan deo funkcionalnosti besplatno za neke naprednije stvari doplaćujete.

Mnogo sam već pisao na ovu temu, prosto WordPress je dobar i ugodan za rad, popularan, klijenti ga traže i mogu da radim custom temu i da full kodiram svaki detalj, a mogu da uzmem temu i da je iskoristim, mogu da uzmem neku temu pa da uzmem njene delove, mogu da u bilderu pravim custom, pristupa je mnogo, zavisi samo od potrebe klijenta i moje trenutne želje koji pristup da iskoristim.

Komentari

Napišite odgovor ili komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


© Slobodan Mirić - Dnevnik jednog programera