Septembar je dobar momanat da se uče nove stvari, tako da smo mi tj Websites Workshop, pokrenuli novi Fullstack kurs, koji će obuhvatiti “pun” stek, obuhvatamo i frontend i backend tehnologije i to one koje su okosnica veba, da ne kažem najpopularnije ili najkorištenije, najbolje su one tehnologije koje volite i koje će uraditi “posao”.

No postoje neke koje su veoma popularne kao Javascript i React sa strane frontenda, kao i PHP sa strane bekenda. Odabrali  smo PHP za bekend iz razloga široke primene, kao i korištenja na svim popularnim CMS (WordPress, Drupal, Joomla, Magento) sistemima, što znači da znanje ovog poplarnog jezika ima puno praktičnog smisla, a sa druge strane i MySQL je fenemenalno i popularno rešenje za kreiranje  baze podaka, koje je u vlasništvu kompanije Oracle.

Odluka je pala da kurs traje 5 meseci iz razloga što je to negde iz našeg iskustva neko minimalno vreme da se usvoji znanje, sa druge  strane  može da traje i godinu dana takav program i tuže, ali pošto su kursevi intenzivni programi ideja je da se za što kraće vreme i štpo “krvavijim” radom dođe do rezultata. Mnogi koje znam su zarad boljeg rezultata uzele pola godine neplaćeno da bi što više vremena imali za učenje i celo radno vreme posvetili učenju. Nekoliko sati dnevno je minimun koliko treba da se “utroši” vremena za rezultat.

Ono što ovaj kurs izdvaja od ostalih, ali ne samo ovaj kurs nego i svi drugi koje radimo, uvek je to preko 20 ili 25 sajtova pravimo po kursu, jer je uvek važno da znanje “prođe” kroz prste, da se sve praktično uradi i izvežba. Najvažniji benefit koji mi preferiramo je da je kurs live i to sam ja lično prvi krenuo na Balkanu da radim i to kroz Webcon radionice, live koding. Ali ostaje snimak i možete da se vratite na gradivo  ako na prvu nije nešto jasno.

live koding

Ljubav i strast prema učenju

Izdvojena slika ovog članka je moto kako nešto naučiti, ako nešto volimo i prija nam, nađemo strast prema tome rezultat je zagarantovan. Pokušavamo da kroz program da usmerimo ljude i podelimo iskustvo, pravimo i konferencije na teme kurseva i aktuelnih tehnologija, sledeća u septembru je Fullstack konferencija. Pozvao sam na prethodnim konferencijama puno dobrih predavača, stučnjaka koji su preneli mnogo znanja i iskustva, a pored toga forsirali i radionice sa vrlo konkretnim i primenljivim znanjima. Stalo nam je da ti ljudi koji uče sa nama dođu do cilja.

Gde je srce (fokus) tu je i rezultat, kada shvatimo da to što učimo i to što želimo da dosegnemo da ne bude napor već da uživamo na putu do cilja. Moje lično iskustvo je takvo da kada sam poćeo da uživam u učenju programiranja odmaj je krenuo munjevit rezultat.

Kuda posle...

Uvek je pitanje pitanja šta posle kursa? Prvo što forsiramo da zadati dizajn lako pretvarate u kod i to je prvi deo kursa, da ste odlični sa tehnologijama HTML, CSS, Bootstrap i da ste tu veoma dobri i kroz ovu stepenicu se družite sa Bobanom Nalićem. Boban je staložen predavač koji će imati mnogo strpljenja da vam pomogne da preskočite prvu prepreku, koja je uvek teška, ako namate nikakvo predznanje.

Sledeća stepenica je treći stub weba i to je Javascript kao vodeća tehnologija kao i najtraženija. Učite Javascript sa Milošem Lomovićem, kao i React kao vodeći JS framework. Miloš je neverovatan predavač, koji pored svoje kilometraže u IT industriji (kao preduztnik) ima i ogromno predavačko iskustvo na univerzitetu i sa njim ćete naučiti veoma temeljno Javascript i React, razumećete stvari dubinski i lako ćete ići dalje.

Na kraju posle frontend tehnologija prelazimo na PHP i MySQL kao backend vertikalu, veoma popuarnu kombinaciju koja pokreće veći deo veba. Pored popularnosti koju ove dve tehnologije uživaju mi ih radimo na ovom kursu, jer sa druge strane ova kombinacija pokreće većinu CMS sistema, ali i PHP MVC frejmovrci su veoma popularni npr Laravel pogotovo, ali i Symphony kao i dosta manje popularnih, ali dobrih sistema. Sve tehnologije koriste PHP i MySQL u svom core-u su naporne i problematične za državanje ako ne razumemo osnovne tehnologije. Ja preporučujem i onima na primer koji rade i Page bildere u WordPress-u da nauče osnove ovih jezika kao i HTML i CSS, jer teško se baviti veb sajtovima ako ne znamo šta radimo, već nešto “budžimo” i pokušavamo da nešto sklopimo, ali bez razujevanja vezivnih akcija i tehnologija.

Zato je ovoj iteraciji Fullstack kursa slovo palo na PHP, a ne na primer na NodeJS što će svakako biti u nekoj narednoj iteraciji. Ono što je takođe dobro je da kurs ima više predavača, prvo da neke stvari koje se preklapaju radite sa različitim ljudima i vidite više načina razmišljanja. 19. septembra kreće kurs, dobrodošli ste, ima još mesta, prošao je promo period, ima još mesta, ali broj mesta je ograničen, link za prijavu i dodatne informacije možete pronaći ovde.