Moderni alati WordPress web dizajnera

25. maja 2024.

Moderni alati WordPress web dizajnera

Trudiću se da ovaj post ne bude suviše ličan, pisaću i o alatima koje znam da su dobri i koristi puno mojih kolega, ali ne ja. WordPress drži nejveći deo tržišta kada je reč o globalnom prisustvu veb sajtova. Prema najnovijim statistikama iz 2024. godine, WordPress pokreće oko 43% svih web sajtova na internetu​​. Skoro polovina svih sajtova koristi WordPress kao svoju platformu za upravljanje sadržajem, što je morate priznati fascinantan podatak i tu nema slučajnosti.

Ovaj članak pišem povodom događaja kojem smo dali ime po naslovu ovog članka. Događaj je uživo u Novom Sadu u kancelariji za saradnju sa civilnim društvom grada Novog Sada, ali i online za one koji nisu iz Novog Sada ili ne mogu da dođu. Adresa je Bulevar despota Stefana 5, Novi Sad.

Razlozi za korišćenje WordPressa

Jednostavnost upotrebe je sigurno jedan od glavnih aduta. WordPress nudi intuitivno korisničko iskustvo kroz svoju komandnu tablu koja omogućava korisnicima svih nivoa veštine da relativno lako kreiraju i upravljaju sajtovima. Pamtim i dane kada je bilo lakše, dolaskom Blok tema stvari su dobili složenost, ali i velke nove mogućnosti.

Fleksibilnost i prilagodljivost nu donose hiljade tema i dodataka uz koje možemo lako prilagodili svoje sajtove prema specifičnim potrebama. Trenutno na WordPress orgu ima preko 12 000 tema i skoro 60 000 plagina. Teme nam donese predefinisani izgled sajtova koje možemo veoma lako adaptirati po našom potrebi, a dodaci su dodatne funkcionalnosti i proširenja WordPressa koja su zapravo bukvalno komadi softvera koji mogu da budu formulari kontakt formi, slajderi, seo dodaci….šta god da pomislite neko je već napravio. O vrstama tema sam već pisao, pa možete pročitati opširnije.

Velika zajednica i podrška je nešto što krasi WordPress to je mnogo korisnika i programera koji redovno doprinose i pružaju podršku, čineći WordPress dinamičnim i stalno unapređivanim sistemom​. Sam WordPress je open source (otvorenog koda).

Popularnost WordPress-a takođe se vidi i u broju velikih brendova i visokoprofilnih sajtova koji ga koriste The Rolling Stones, N1 kod nas, Walt Disney, Tech Crunch, Sony music, čak i kompanija Meta koristi WP za Facebook news, i mnogi drugi….

Page builderi

Izdvojiću prvo Elementor, iako on nije izbor page buildera u mom slučaju koristio sam ga i sad ga po nekada koristim, ali sam Elementor koristi 10% svih sajtova na svetu.

Elementor je jedan od najpoznatijih vizualnih alata za izradu stranica (page builder) za WordPress, svakako je napravio potpunu ospadu tržišta u jednom trenutku, ali su se u međuvremenu pojavili i drugi koji u međuvremenu. Iako su pre njega postojali DIvi, Themify, Visual composer, svojim intuitivnim izgledom osvojio je tržište.

Divi koristim samo najednom sajtu na kojem sam nasledio državanje i meni sa apsolutno ne sviđa no ne mogu da ga ne istaknem. Najavili su update, za sada mi je onako solidno staromodan nije u rangu modernijih bildera, ali sam siguran da će u narednoj verziji da uhvate priključak, kao i Elementor neće se tako lako odreći svoje popularnosti. Jedini koji su mislim izgubili trku su WP bakery, koji su od velike popularnosti potpuno pali u drugi plan. Dosta sam ga koristio ranije, ali npr u zadnje 3 godine ne. Nekada su mnoge teme na Theme forestu bile dominantno napravljene u WP Bakery-ju.

Moj izbor je page buildera je Themify iz razloga što ima i teme i svoj plugin Bilder pro ,koji je poznat po svojoj jednostavnosti i korisničkoj bliskosti, što bi rekli lak je za korišćenje, mnogi moji polaznici su ga koristili pre Elementora i rekli su mi da im je intuitivniji, a to bih dodao mahom je početnicima najintuitivnija prva stvar koju su učili.. Dolazi s mnogim temama i šablonima i mogućnostima za njihovo lako prilagošenje.

Bricks je moj noviji izbor i sad gradim neke templejte na njemu i svideo mi se, nastao ja kasnije u odnosu na ostale i krpi sve nedostatke drugih bildera. Brz je efikasan, prosto je napravljen tako da je idealan za developere i nije ni malo zgodan za početnike u WordPressu, tj one koji ne planiraju da se ozbiljno bave WordPressom. Dosta lako se podešava svaki aspekt sajta, no zahteva dublje znanje CSS-a za osbiljan rad. No svakako integracijom nekog gotovog šablona je jednako lak kao i ostali za prilagođavanje.

Svakako od bildera moram pomenuti Breakdance i Oxygen, Brekadance kao naslednika Oxygena iako su oba u funkciji i životu. Oxygen sam krenuo da koristim, ali nekako pošto radim custom teme on mi nije toliko legao jer je u odnosu na Elementor i Themify ne kompleksniji već više onako namenjen dubljem pristupu, ali tada radim custom teme kada je taj slučaj. Breadance sam probao i svideo mi se odmah on je unapređen i dodatno modernizovan Oxygen, ali prosto nismo kliknuli, Eto jedino Bricks mi je odmah prirastao srcu. No sve ovo je veoma lično i zavisi od čoveka do čoveka.

Bilo koji alat od bildera da izaberete i dobro baratate sa njim to je pravi izbor!

SEO dodaci

Ja bih svakako istakao Yoast zbog kompletne priče oko njega, samog plugina ali i akdaemije koju ima i celog sistema koji vas jako lako uvodi u njegov svet. Početnici imaju besplatnan ulaz, a postoji i akademija sa besplatnim i plaćenim opcijama. Istakao bih i Rank Math dodatak, kao i SEO framework, znam dobra iskustva mojih kolega.

ACF advanced custom fields

ACF dobija svoj naslov i on je odlično rešenje za custom polja i stvarno je postao odavno alfa i omega ne samo u izradi custom tema već ima primenu u svim aspektima WordPresa. Ne znam da li sam ikada radio custom WordPress sajt da ga nisam iskoristio, možda na početku i kada je sajt bio dovoljno jednostavan da WordPress loop reši stvar.

Advanced Custom Fields omogućava lako dodavanje prilagođenih polja na vaše WordPress stranice. Ovaj dodatak je izuzetno koristan kada želimo dodati specifične podatke na svoje stranice, a koji nisu obuhvaćeni standardnim WordPress poljima.

Kontakt forme

Kontakt formi ima mnogo u obliku plagina. Ja volim Happy Forms, ali ima dobra iskusva sa Ninja forms, Gravity forms, nekada sam koristio i Contact form 7, ali je izbegavam iako je ona prva koju sam koristio davnih dana, no da ne zaboravim i WP forms, takođe odličan alat.

WooCommerce

Za web koje imaju integrisanu web prodavnicu WooCommerce je nezaobilazan alat. Omogućava dizajnerima da kreiraju potpuno funkcionalnu online prodavnicu unutar WordPressa. Nudi širok spektar opcija za prilagođavanje, podršku za različite načine plaćanja i integraciju s mnogim marketinškim alatima. Malo li je….

Jetpack plugin

I ovaj plugin može da ima svoje mesto posebno. Jetpack je jedan od najpopularnijih dodataka za WordPress, razvijen od strane Automattic, kompanije koja stoji iza WordPress.com. Ovaj dodatak nudi veoma širok spektar funkcionalnosti koje pomažu u poboljšanju performansi, sigurnosti, i upravljanja sadržajem na WordPress sajtovima. Prednost ovog plagina je što ima ove napred pobrojane funkcionalnosti u ejdnom plaginu i ja sam ga koristio na sajtu WordCampa u Apatinu kao premium opciju i veoma mi se svideo. Sa druge strane mnogi pišu da je zbog svoje širine težak plagin opterećujući, ali ja u praksi to nisam preimetio. U svako slučaju veoma koristam, meni se sviđa što sa njim možete na samom sajtu da pratite poste i ne morate da malo malo odlazite na google analitiku, mada za to postoji i plugin Monsterlights sa kojim ima lepo iskustvo.

Alati za performanse sajtova

U ovaj koš upadaju i plagini za keširanje, obradu fotografija iako su zasebni ovde ću ih grupisati jer služe istoj svrsi. Kažu mnoga iskustva kada se koriste Lighe speed serveri da je Light speed cache plugin odličan i jeste, mada sam ja imao bolje rezultate sa WP rocket pluginom, koji mi je jediniuvek donosio rezultat. Dosta se pažnje posvećuje brzini sajtova tako da su ovi alati veoma važni.

Pomenuo bih ovre Autoptimize i W3 total cache, sa kojima sam imao odlično iskustvo, ali ne dovoljno dobro u bespatnoj opciji, samim tim ne bi imali simsla plaćeni dodaci.

Što se tiče kompresije slika od besplatnih alata mi se svideo Smush koji u free opciji nije loš, ali nedovoljan, preporučio bih jos od francuske kompanije WP media koja stoji ispred pomenutog WP rocketa, njihov plugih Imagify je vrhunsko rešenje, ali takođe plaćeno. No teško je naći tj retko veoma da ima nekih plagina koji zadovoljavaju sve kriterijume besplatno.

I na kraju kad smo kod perforamnsi pozivam vas još jednom na događaj koji se dešava danas uživo i online na temu imena ovog članka. Prijave su na linku.

Komentari

Napišite odgovor ili komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


© Slobodan Mirić - Dnevnik jednog programera