Web kreator, šta je sad zaboga to (smeh). Pa to su otprilike oni koji kreiraju nešto za veb. U svetlu događaja koji organizujemo to su veb sajtovi, a WordPress je ono što je u fokusu. Pored WordPress-a koji ćemo objasniti kako funckioniše akcenat će biti na Elementoru kao najvoljeniji page bilder. Iskoristio sam pojam veb kreator prevashodno jer taj pojam dolazi od strane elementora koji ćemo obrađivati, ali sam pojam ima široko značenje i možemo ga svakako razložiti.

Negde uprošćeno veb kreatori mogu biti svi oni koji na bilo koji način umeju da naprave veb sajt, ali to ne moraju biti oni koji su studirali neki tehnički fakultet ili su formalno pozvani na to. To su svi koji uz određene alate to mogu da učine. Najpopularniji način za to je nedvojbeno WordPress koji je u svojoj verziji 6 staroj nekoliko desetina sati dobio jedno novo sveže ruho i postao veoma prijemčiv za veb kreacije.

Blokova je sve više, full site editing je stigao, sve što kliknete na veb sajtu možete lako da editujete i po mom mišljenju Gutenberg je mnogo osvežio samo uređivanje.

Pored svega toga page bilderi su još nadmoćni u kreiranju dizajna i veoma su razvijeni, Elementor je pre koji dan napunio 6 godina, razvija se konstantno ima veliku zajednicu, marketinški pomera mnoge granice. Tako da je najmanje što smo mogli da on bude deo događaja Postanite web kreator sa WordPress-om. Igor Elez će prikazati njegovu moć i mogućnosti.

Dakle veb kreator to je tema i još malo o tome, dolaskom IT poslova u prvi plan, pojavilo se mnogo novih zanimanja za koje još ne postoji formalno obrazovanje u praktičnom smislu. Na primer alati za digitalni marketing, ali i WordPress kao softver otvorenog koda su stvari koje su veoma bitni marketinški činioci i mnogi se oslanjaju na baš te alate.

Nekada su se lepili plakati, delili letci, reklame bile vezane za radio i televiziju, no društvene mreže, pretraživači polako u prvi plan izbacuju alate koji su dostupni svima i koji se ralativno lako mogu savladati i sa njima hleb zarađivati bez da 4 i kusur godina morate na fakultet. To ima svoje dobre i loše strane, ali o tome drugi put.

Ono što je sigurno je da došlo do ekspolozije raznih programa koji nude baš takve edukativne programe, pa i mi sami kao Websites Workshop radimo na tom polju. I ja sam dosta radim individualno na tome, već dosta godina, WordPress mi je omiljena tema jer ga svi mogu naučiti i preko njega najlakše ući u svet programiranja ili veb dizajna. Kada napravite prvu temu prođete lupove, funkcije, vidžete, osetite šta je dimanički sajt, otvori se u umu prostor koji rađa strast prema tom poslu. Škola veb dizajna je takođe super priča koja takođe već godinu dana radi na raznim programima čija je centralna tema WordPress.

Upravo je i ovaj događaj i isplaniran na takav način da napravimo jedan program koji za par sati može biti delotvoran. Prijave su otvorene i dobrodošli ste.