A sad nešto sasvim novo

Web development kurs koji kreće od samih osnova do naprednih koncepata. Odlikuje ga potpuno novi eksluzivan koncept koji obuhvata 3 do 5 učenika (može u učionici ili online), časovi idu uživo 1 na 1, ostaje snimak….No to uživo sa snimkom, sam još pre 2 godine uveo kod nas u začecima Webcona kasnije i na Websites Workshop-u (koji je nastao mnogo ranije, ali je osnova bila izrada veb sajtova). Ovog puta pored samog kursa uvodim kocept prekvalifikacije, radimo dosta i na teorijskim delovima veb dizajna i za vreme kursa pravimo skripte za učenje i kroz to učimo teoriju. A najbitniji detalj je što se već na pola kursa ubacujete na niz mojih projekata i radite više meseci na mojim sajtovima koji su online. I ono najznačajnije uzimate učešće u izvođenju mog kursa na Udemy platformi koji trenunto kreiram i u najskorije vreme (nekih 3 ili 4 nedelje će biti online). Dobijate mogućnost da budete asistenti na tom kursu i učite dodatno, kalite se. Takođe učestvujete u nizu projekata koje izbacujem često jer što se tiče ideja tu nema kraja 🙂 No ne mogu u prvom pasusu sve da otkrijem, čitajte dalje 🙂

Šta ćete naučiti i koji je program?

Program obuhvata krucijalne tehnologije weba i to: HTML, CSS (Flex, Grid, Tailwind, SASS), Javascript, PHP i WordPress (Custom teme i rad u bilderima, Gutenberg), Git i Github, Netlify, Cpanel, Cloudways, Seo osnove, Affinity designer, Adobe XD, Figmu, Photophea. I ono što je najvažnije kurs ide tempom koji vama odgovara, ne prelazimo dalje dok ne naučite, potpuno ali potpuno je prilagođen vašem napretku. Okvir koji je predviđen za kurs je 4 do 6 meseci plus praksa od 3 meseca, ali kažem nije fiksno, cena je mesečna i o njoj ćemo kasnije. Ono što je važno za taj vremenski period imaćete priliku da napravite od 30 do 40 sajtova (možda i više, smeh) u zavisnosti koliko budete vredni. Predavanja su 3 puta nedeljno i dogovaramo se u zavisnosti od vaših i mojih obaveza i uklapamo se.

Ishod programa je da budete Junior web developer na kraju, koji ima popunjen Linkedin profil, Github projekte, fenomenalan Portfolio sajt u kojem imate i 6 live sajtova (za sada, biće još). Da vidimo i koji su to sajtovi: Resursni centar za marginalizovane grupe, Škola veb dizajna, Pokreni se, Banka hrane, Webcon i naravno ovaj sajt na kome se nalazite Dnevnik jednog programera gde ćete unositi određeni edukativni sadržaj.

Da vidimo čemu služe ovi sajtovi i kakav će biti posao na njima i još da dodam stalno pravim nove sajtove i sve što dolazi pravimo zajedno, razmišljamo zajedno…..Na postojećim ćete dodavati nove stranice, page templejte, članke……Praviti vizuale, pa i pokušati napisati neki tekst (ovo nije obavezno, smeh).

Resursni centar za marginalizovane grupe

Ovaj sajt je generator mnogih “živih” i nadolazećih projekata koji je i ovo udruženje ima za cilj, mnogo kvalitetnih i društveno korisnih aktivnosti. Ovde ćemo dodavati nove projekte i pisati blog postove, sajt je custom WordPress tema i tu ćete koristiti mnoge skilove da bi radili na njemu.

Škola veb dizajna

Škola je jedna od dve perjanice ovog programa jer će biti dosta edukativnog materijala na kojem ćete raditi kroz praksu ubacujući nove sadržaje na sajt. Praktično polaznici ovog programa će uneti jednu potpuno novu dimenziju na sajt, a to je dokumentacija celog programa koja će pomoći onima koji nisu u mogućnosti da mogu da nauče osnove programiranja i veb dizajna. Pratiće sve to i brošura koju pravim na tu temu, ali o tome malo kasnije neću sve da otkrijem sada 🙂

Pokreni se

Sajt pokreni se će uskoro dobiti dodatnu dimenziju i postaće pored informativnog portala i platforma koja će biti domaćin online radio stanice, pored unošenja tekstova kroz WordPress (Themify builder u pozoadini) moćićete naučiti još neke super interesantne stvari vezane za online radio stanicu, kao i sam radio uopšte. Pratiće celu priću i podcast, tako da ćete moći dosta toga lepog naučiti.

Banka hrane

Ovaj humanitarni projekat je namenjen skupljanju hrane onima koji nemaju mogućnosti da je kupe, ovde ćete ubacivati tekstove i dizajnirati prilagođene blog postove vezane za konkretne akcije i projekte organizacije.

Webcon

Ovo je pored Škole veb dizajna najizazovniji projekat jer će na ovoj platformi koja je služila kao komercijalni sajt  za  lve online radionice na kojem ćete se baviti ubacivanjem edukativnog materijala tj događaja – Besplatnih radionica koje će se deševati, kao i edukativnih blog postova.

Način rada

Način rada je ono što je novo, drugačije, sumira sve najbolje principe učenja i primanja znanja, zapravo ovo je sublimacija učenja u školi u učionici, online učenja, online live (ne nasnimljenog), pa i na kraju i nasnimljenog, kao i učenja iz knjiga. Svoj višegodišnji rad i učenje pretočio sam u ovaj program i napravio hibrid koji mislim da je fenomenalan, već je potvrđen od stotina da na kažem hiljada učenika širom nam države i Balkana, ali i naših ljudi širom zemljinog šara (malo kasnije ću dodati testimonijale, smeh). Još jednom časovi su online i snimaju se, naknadno (isti ili naredni dan) imate snimak, ali i uživo za one koji su iz Novog Sada i održavaju se 3 puta nedeljeno u vreme koje se dogovorimo u trajanju od sat ipo vremena. Učimo studiozno bez preskakanja, sa potpunim akcentom na praksu, ali će ceo program pratiti i tekstualne lekcije koje ćemo sami da kreiramo na kursu, tj ja ču ih praviti, a polaznici ubacivati na sajt, super šta kažete 🙂

Od samog početka negde od nekog petog – šestog časa kreću projekti prvo mali, pa sve složeniji i na kraju programa ćete imati desetine i desetine urađenih veb sajtova, a i sve to proći praktično na više različitih sajtova (da se snađete i kada je nešto urađeno i nasledite projekat što je veoma čest slučaj u praksi). Svaki vikend je rezervisan za domaće zadatke, petkom pošaljem, pa vi imate vremena da se okušate i zajedno ispratimo stepen stvarnog napretka. Pratimo i idemo tempom koji vama odgovara, ne prelazimo dalje dok ne uvežbamo ono što je neophodno za prelazak na nova poglavlja, tehnologije, alate…..Sve ovo što sam napisao sam i prošao kroz (četvorogodišnji) rad u učionici predajući na programima (kursevima i radionicama) Frontend, Fullstack, WordPress developmenta. Ono što je svojstveno ovom programu je i rad na stvarnim sajtovima koje sam radio i radim za vreme trajanja kurseva, a evo i nekih: Iza baštenskog zidaNovosadska ženska incijativa, Moć muzike, Obliqus, Etno kuća Dorf, Medijator, Green consulting, Soulbite food, Društvo Instrumantal, Radost Stvaranja, Love struck band, Patenti, Info4youth, Savez studenata, Vodič za maturante, nije ovo ceo spisak….

Utisci učenika

Tehnologije i alati

Još malo o tehnologijama i alatima koje ćemo koristiti…Krećemo od nule HTML i CSS, da razumemo osnovu veba kako valja i potrebuje. Kada ovladamo osnovama prelazimo na naprednije CSS koncepte Flexbox, Grid, SASS i Bootstrap. Posle ovoga prelazimo na osnove programiranja kroz PHP, zatim isto i kroz Javascript, da bi to na kraju sve uvezali i pravili Custom WordPress teme od nule. Kada naučimo kako zapravo ispod haube radi WordPress prelazimo i na page bildere (Elementor, Themify i Oxygen) i radimo razne super dizajne. Izgled ćemo klonirati iz gotovih PSD i Figma fajlova i pored pomenute Figme koristićemo Affinity designeralat, kao i Photophea, besplatni klon Photoshopa i to online. Za neke delove dizajna i brza rešenja koristićemo i Canva alat.

Ono što je veoma važno prva grupa od 3 ili 5 učenika nisam još odlučio koji je tačan broj će raditi sa mnom na nekoliko pionirskih projekata startapa koji se pokreću i to će biti veliko iskustvo jer nije samo izrada tih platformi koje treba da ugledaju svetla interneta, već će biti i vinovnici i stvaraoci novih lepih stvari, ali i raditi na postojećim platoformama.

Kroz trajanje programa svo vreme koristimo alate za timski rad u firmama pored jel tako nezaobilaznog Gita i Githaba, koristićemo Trello i Slack. Suma sumarum upadate u sistem rada kao da ste zaposleni učite, ali već posle 2 ili 3 ili najaksnije 4 meseca krećete rad na pravim i realnim projektima.

Ako imate neko pitanje možemo i telefon ili viber

062 218 454

I na kraju začin C, saznajte cenu i još po nešto 🙂