Web dizajn radionica

13. juna 2024.

Web dizajn radionica

Juče sam pisao da sajt ne može bez marketinga, ali ako nema sajta onda smo tek u problemu. Ja volim da se bavim krajnostima, iz drugog ugla sve je drugačije kako kaže moj kum u jednoj pesmi (možete ovde poslušati pesmu od Šinobusa).

Ovaj članak pišem izazavan idejom da sam nekada radio po 10 ili 12 školskih časova na dan, da sam snimao radionice, konferencije i slično u višečasovnom trajanu. Na primer prvu konferenciju koju smo organizovali kao Websites Workshop „Kako najbrže do posla u IT industriji“ smo radili 4 dana zaredom u višesatnom trajanju….Ugostili smo 18 predavača…I po danima je trajalo od 5 do preko 6 sati, sve ukupno 23h….Sada to ne mogu ni da zamislim….

Glavna tema članka – izarada statičkog i dinamičkog sajta u jednoj radionici na isti dizajn

Bez sajta je skoro nemoguće uspostaviti prisutnost na netu u današnje vreme. Sajt je jednostavno temelj digitalnog marketinga i omogućava vam da doprete do šire publike, predstavite svoje proizvode ili usluge, izgradite brend i komunicirate sa potencijalnim kupcima.

Ako pak nemate sajt, postoje mnoge platforme i alati koji vam mogu pomoći da brzo i jednostavno izradite svoj sajt, čak i ako nemate iskustva u web dizajnu ili programiranju (ali ovo uzmite sa rezervom, ne može svako, bez ozbiljnog truda). Može neka light weight varijanta poput npr Wixa, ali ja bih pre naravno preporučio WordPress org ili com (nije razlog što sam WordPress entuzijasta već je bolji alat, smeh).

Dok radite na sajtu (ako ne možete sami napraviti mogu da pomognem), možete koristiti druge kanale digitalnog marketinga kako biste razvijali svoje poslovanje ili prosto digitalno prisustvo preko društvenih mreža. Krenete sa mrežama pa polako usmeravate na sajt kad bude gotov. No jedino na svom sajtu ste kućevlasnik, dok ste na mrežama podstanar, često ovo naglašavam.

Za početak savetujem da se nauče 2 stvari: HTML, CSS i WordPress, osnovno poznavanje veba su njegova struktura html i njegova stilizacija css, a WordPress je najpopularnija CMS platforma sa kojom lako objavljujete i možete za par sati do sajta bez ikakvog znanja. Ali ja savetujem ipak šire znanje jer i kada koristite page buildere neophodno je razumeti osnove weba koje dolaze kroz spominjani HTML i CSS.

Na snimku ispod imate isti projekat u HTML-u i CSS-u i taj isti dizajn iz Figme prebacio sam i u WordPress koristeći Themify i Simple temu.

Za početak na ovoj radionici od preko 4h možete videti kako stvari stoje i probati.

Umesto zaključka

Svakako bih preporučio da kontent radite na svojoj web lokaciji, a ne na drugim sajtovima, jer to nije skroz vaš kontakt, ako vam ukinu nalog ili bilo šta se desi, propadne platforma, ode ceo vaš trud u nepovrat, kako se kod nas kaže „ode mast u propast“.

A jako je lepo „gajiti“ svoje čedo, puniti sadržajem, gledati kako raste, kako ljudi čitaju vaše članke i dobijaju vrednost. Na kraju krajeva to je vaša vizit karta sa važnim podacima, tj sa vašim profilom ličnosti, portfolijom kao poslovnim segmentom….To je prosto vaše mesto gde možete pokazati ekpertizu.

Za početak imate snimak ove radionice da se okušate sami u izradi veb sajta!

Komentari

Napišite odgovor ili komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


© Slobodan Mirić - Dnevnik jednog programera