WordPress konferencija

28. februara 2022.

WordPress konferencija

Kada sam pre X godina krenuo da ulazim u web tehnologije WordPress nije bio ono što je danas. Joomla je bila još uvek veoma tražena. Ja sam hteo da napravim sajt za svoju firmu, tj prodavnicu slikarkskog i hobby materijala i počeo sam da istražujem. Veoma važno istražujem, nisam čak ni poslušao par saveta, zaobišao Joomlu, nisam znao šta je WordPress. Ono što sam shvatio je da je iza svega HTML i CSS. I krenuo sam tim putem. Posle kad sam shvatio da je neophodan i neki programski jezik nisam znao koji da odaberem, pa sam krenuo Javascript i PHP da učim. I tu nisam poslušao par saveta da učim Python. Zapravo ceo put kojim sam odabrao odabrao sam sam po svom ličnom osećaju. Tada je već bilo dosta saveta da je WordPress super i da jako brzo napreduje. Ali sam bio u fazonu, sve što nije kodirano od nule da je sranje…..I zaposlim se u jednoj firmi kao web developer u timu, koji dosta radi WordPress custom teme i hteo ne hteo, upadnem u vatru. I spontano sam zavoleo WordPress.

Ovako su izgledali moja prva istraživanje i to je bio rad u Dreamvieweru

Prvo, svidelo mi se što pored toga što gotov dizajn treba da se prebaci u temu i to je samo po sebi interesanto razmišljaš i o korisniku, da to što radiš treba da se lepo prikaže u dashboardu, WordPress kontrolnoj tabli i da to treba da bude intuitivno i da je što manje komolikovano. I to je zpravo dosta lako korišćenjem Advanced custom fields plugina. A sa druge strane sve može lako da se sa druge strane napravi sa lupovima i Custom post typovima, što mi je bilo lako da razumem i naučim. Pre toga nisam imao ozbiljno programersko iskustvo i mnoge kockice će se kasnije namestiti. Naučio sam da relativno lako mogu da se prave dinamički sajtovi i prosto sam zavoleo WordPress, jer i cela priča open source i pre svega zajednica su me „kupili“. Tu mnogo mogu da zahvalim Aleksandru Savkoviću (WP Alex) kojeg sam upoznao na kursu WordPress-a na koji je firma nas trojicu iz firme poslala. Zapravo je on pravi čovek zajednice, koji je najviše uticao na mene da shvatim moć i lepotu zajednice. Ali kao neko ko voli zajedništvo i tome pridaje značaj sad sam se i sam ozbiljnije uključio kroz organizaciju WordPress meetupa u Apatinu, a danas već imamo jedan takav događaj.

I tako smo polako i sigurno pored meetupa došli i do WordPress konferencije, u sklopu Websites Workshop aktivnosti, pored kurseva jedan od bitnih pravaca delovanja nam je organizacija konferencija i WordPress konferencija je treća po redu. Ovde se možete prijaviti.

Pošto i sam WordPress trenutno obuhvata preko 42% svih sajtova na internetu, interesovanje oko same tehnologije je veliko, jer je sam CMS sveprisutan. A mi smo pozvali WordPress eksperte kao i eksperte kreativne industrije da daju mnogo odgovore do kojih treba doći. Ja bih baš voleo da je tada kada sam kretao (i zbog toga sam i napravio duži uvod) da je tada bilo online događaja gde na miru iz svoje fotelje uz kafu, čaj ili pivo mogu da čujem mastore zanata koji bi mi okakšali traganje, zbog toga sam pre tri ipo godine i počeo da razmišljam o organizovanju konferncija i sam Webcon koji sam početkom pandemije pokrenuo je trebao u startu biti kao što i samo ime negde kaže u maniru web konferencija, ali radioničarskog tipa. Jer usput sam shvatio da često predavanja budu ok, ali nekako neodređena bez nekog konkretnijeg benefita, neko priča o nekoj temi  u zavisnosti od toga kako prezentuje, često i prosečno ili loše predavanje nema mnogo smisla. Takva su bila moja razmišljanja, ali tada kada je krenuo Webcon, posle serijala od 10 bespatnih radionica od po 2 dana po tehnologiji, kada smo objavili vikend programe nije se desilo očekivano interesovanje i onda sam se dosetio da im treba nešto još konkretnije i tu su nastale 2 radionice koje su bile veoma popularne 30 dana kodiranje i Custom teme, prva je trajala prvo 4, a kasnije i 6 nedelja i radilo se svakog radnog dana, a druga je bila koncipirana da se naparvi 5 tema od nule. A uz put sam radio i program od tipa 4 meseca i zvao se Kodiranje uživo sredom, iako je s početka tu bilo predavanja 2 do 3 puta nedeljno, jer smo prolazili html, css, js, sass, php i wp i predugo bi trajalo da je samo sredom. I tu se obrnuo nekakav logički vremenski krug. Ali nije došlo do organizacije konferencija što sam ja jako želeo.

Tako da je onda na scenu istupio Websites Workshop koji je iako nastao pre 6 sad uskoro i već 7 godina. Prvo je to bio prostor posle registracije firme u kojem sam pravio sajtove za klijente koje sam pronalazio ne znam ni sam kako kao početnik. Radio za druge iz radnog odnosa, ali svo vreme je Websites Worskhop imao svoj život, ali nije imao tu dimenziju koju sam ja želeo tj da ima duh majstorske radionice….I to je došlo kada su krenuli kursevi prošle godine i kada uveče idem na predavanje u kancelariju, radeći sa ljudima došao je taj duh radionice, gde nešto pravimo zajedno i osećam se kao Zoran Radmilović u jel tako popularnoj seriji Majstorska radionica, samo u službi web dizajna i programiranja.

Sadržaj konferencija

Pored predavanja, koja su prvog dana 11. marta, drugog dana 12. marta će se održati 2 workshopa, jedan vezan za WordPress uopšte i sa Themify builder dodatkom, dok će drugi biti Elementor workshop. Ono što je posebno interesantno je što imamo i na kraju prvog dana panel i tu će nekoliko članova WordPress Srbije predstaviti zajednicu. I na kraju da prestavimo ljude koji će biti sa vama 😉

Komentari

Napišite odgovor ili komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


© Slobodan Mirić - Dnevnik jednog programera