Za koliko možete napraviti one page sajt

24. juna 2024.

Za koliko možete napraviti one page sajt

One page sajt je zapravo super stvar, sve što treba stane na jednu stranicu i na taj način vaši posetioci ako nema previše skrola pogledaće ceo vaš sadržaj. Ali ne može prosto uvek sve stati na jednu stranicu i samim tim morate da pravite više stranični sajt ili možda react app ili neku drugu Javascript opciju gde ste uvek na istoj stranici, a menja se stanje. To je odličan način koji bi u teoriji trebao biti veoma brz sistem jer ste stalno na istoj stranici, a sa druge strane ima manji problem zbog virtuelnog doma koji je problmatičniji za SEO.

ALi kao što vidite uvek ima nešto da pravi problem. No opcija sajta od jedne stranice gde imate nekoliko sekcija, ko ste, šta ste, koje su vaše usluge, gde se nalazite i kontakt, to sve lagano staje na jednu stranicu. Evo jedan primer za školu engleskog Speak easy, koja je odvojila svoju uslugu za pravni engleski na poseban one page sajt. Sama škola ima dosta sadržaja i svaki kurs ima svoju stranicu i sama priča je opširnija i tu nije bilo realno da bude jednostranični sajt.

Primer sajta za Pravni engleski za koji imate prolaz ispod naprevljen je za nekoliko sati, računajte pola radnog dana, dok smislite ideju, pronašete fotografije ako vam fale i slično. Računajte da za jedan dan imate takav sajt. Ako vam treba tu sam, možete me kontaktirati.

Video prolazak kroz jedan one page sajt.

Jednostranični sajtovi (one page) imaju svoje prednosti i mane

Prednosti prvo naravno da istaknemo

Jednostranični sajtovi obično se fokusiraju na jednu temu ili proizvod šta god da promovišete, što može biti veoma efektno za prezentovanje specifične ponude.

Korisničko iskustvo je pojednostavljeno jer nema potrebe za navigacijom kroz više stranica sajta. Sve informacije su na jednoj stranici, što olakšati konverziju i samo informisanje posetioca.

Mogu brže da se učitaju jer imaju manje sadržaja u odnosu na sajtove sa više stranica, a sa druge strane može biti i problem ako je stranica predugačka, pazite se toga, nemojte ubaciti previše fotografija..

Mane one page sajtova

Za promovisanje specifičnih proizvoda, usluga, događaja šta god da vam je fokus nemate landing stranice, gde odvojite neku posebnu ponudu, ali vi svakako možete da napravite neku posebnu stranicu za te potrebe gde se fokusirate na samo jedan aspekat vaše ponude

Ograničeni prostor na jednoj stranici može da predstavlja problem ako imate puno sadržaja za prikazivanje, ali možete da napravite dodatni landing što sam već pisao za neke ciljane marketinške kampanje i onda izlazite iz okvira vešeg sajta.

Teže je proširivati one page sajtove u budućnosti, posebno ako želite da dodajete nove proizvode ili usluge, no rekli smo da takvi sajtovi imaju i mane.

Ukoliko razmišljate o jednostraničnom sajtu, važno je da pažljivo odmerite prednosti i nedostatke u odnosu na vaše specifične zahteve i ciljeve jer posle je teže peglati situaciju. Ako imate dosta sadržaja bolje je odmah ići na višestranični sajt ili single page aplikaciju. Ali najvažnije je da razmislite pre nego krenete u izradu sajta.

Ako imate neki statički sadržaj kojega nema mnogo i neće ga u budućnosti ni biti, one page sajt je vaše rešenje i ako vam takvo rešenje treba tu sam da pomognem. To može biti WordPress, ali i najobičniji HTML i CSS sajt oko koga nećete imati posla niti update.

Komentari

Napišite odgovor ili komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


© Slobodan Mirić - Dnevnik jednog programera