Zašto čitanje nije u modi?

23. juna 2024.

Zašto čitanje nije u modi?

Odgovor na ovo pitanje je nešto što me intrigira, kao ljubitelja pisane reči i to na papiru (hartiji) da mogu da zagnjurim glavu međ stranice knjige i udahnem taj neprevazišen miris. Čitanje kao aktivnost nije nestalo i verovatno nikada neće, ali se odnos prema knjizi promenio u odnosu na ranija vreman. Razni su faktori koji su doprineli tome da se čitanje ponekad doživljava kao manje „moderno“.

Ubrzan tempo života je po meni glavni krivac. Savremeni način života često ostavlja malo vremena za opuštanje i aktivnosti koje zahtevaju dublju koncentraciju poput čitanja, a radno vreme koje se pomerilo i nije kao nekad od 6 do 2, već se u 5 ili 6 vratiš kući sa posla i to je u zimskim mesecima uveliko noć i praktično završetak dana. I ako provedeš neko vrema sa porodicom ostaje ti taman toliko vremena da se spremiš za spavanje. I tu je momenat probaj čitati pred spavanje to je vreme koje je vakuum.

Tehnologija i razni digitalni mediji koji su došli sa razvojem interneta, društvenih mreža, striming servisa i video igara pružio je alternativne oblike zabave koji su brži, vizuelno stimulativniji i često zahtevaju manje fokusa nego čitanje, a praktični nadražaj mozga veći i intenzivniji uz minimalan trud. Za čitanje je neophodna vaša vizuelizacija pročitanog, dok ovi drugi modeli donose gotovu priču koju samo svarite lagano.

Važno je istaći i stalno isticati da čitanje i dalje ima veliku vrednost i brojne prednosti u odnosu na lake i brze nadražaje

Obrazovanje i lični razvoj nisu za baciti jer čitanje proširuje znanje, vokabular, razumevanje sveta i različitih perspektiva koje su veliki umovi svete izneli za nas na bezbrojnim stranicama knjiga.

Čitanje utiče i na kognitivne sposobnosti pre svega poboljšava koncentraciju, pamćenje, analitičko razmišljanje i maštu što nas čini normalnim ljudima koji imaju svoju misao.

Čitanje je aktivnost opuštanja, donosi inspiraciju, često i utehu i razumevanja sopstvenih emocija kroz druge ljude koji su to zapisali u svojim knjigama i vi se u tome pronašete.

Zatim književni klubovi i večeri, u novije vreme i onlajn zajednice i diskusije o knjigama omogućavaju povezivanje sa ljudima sa kojima delite ista interesovanja. Izađite iz kuće i družite se.

Ako želite da obogatite svoj život krenite da čitate ili se vratite na tu aktivnost

Pronađite žanr koji vas zanima jer tako ćete imati poticaj na duge staze. Pronađite autore kako biste pronašli knjige koje će vas zaista privući u oddabranom žanru.

Učlanite se u biblioteku i razgovarajte o knjigama sa prijateljima kako biste podelili utiske i dobili nove preporuke. Meni to baš znači, ako se nešto sviđa ljudima bliskim meni velika šansa da je to to.

Iskoristite tehnologiju i nabavite neki tablet, probajte i audio knjige i aplikacije za čitanje mogu učiniti čitanje pristupačnijim i praktičnijim. Ja koristim bookmate app, a čitam pomalo i PDF knjige na Ipadu, mahom je to stručna literatura, ali našao sam i dosta super knjiga u pdf formatu.

Stvorite svoj ritual čitanja i ukradite vreme za čitanje svakog dana bar pred spavanje ili tokom pauze za ručak ili u prevozu, u parku kada pravite neke pauze od posla i imate vremena.

Ako vam knjiga nije zanimljiva, pronađite drugu koja će vas zainteresovati, pa se kasnije vratite na onu što vas trenutno nije „trigerovala“. Ja sam odustajao od knjiga ako mi se ne sviđaju, ponekad sam im se i vraćao, ali sve u svemu tragao sam za literaturom koja nas bogati koja nas izdvaja od dosadne svakodnevice i otvara nam nove horizonte kroz interesantne ljude. Pa kako da vam uz Hemingveja bude dosarno (smeh)……

Nadam se da ste našli neki koristan savet kroz podelu mog mišljenja o čitanju.

Komentari

Napišite odgovor ili komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


© Slobodan Mirić - Dnevnik jednog programera