Da li vam treba one page sajt?

29. juna 2024.

Da li vam treba one page sajt?

Kako sam na društvenim profilima Websites Workshop studija ovih dana to uzeo kao temu objava, palo mi je jutros na pamet da napravim i jedan članak na tu temu.

Za početak ako imate malo sadržaja i ne nemaravate da sajt bude aktivan već da imate kao neki manji prezentacioni format, ovo je svakako idealan format jer se brzo pravi i na kraju jedna stranica je najjeftinija opcija jer ima najmanje posla.

Kako je novi trend došao u svetu i pažnja meri sekundama, a konkurencija na internetu je žešća nego ikad, web sajt mora da ostavi dobar utisak – i to brzo, u roku od odmah. Zato sve više firmi i pojedinaca okreće se jednostavnom, a moćnom rešenju: One page web sajtu. Ali da li je ovo pravi izbor za vas? Pa pokušaću ovim tekstom da pomognem.

Za početak šta je One page Web Sajt?

One page sajt je sajt smešten je na jednoj stranici. Strateški gledano organizovan je tako kako bi posetiocima pružio sve potrebne informacije na brz i intuitivan način. Prosto onemogućavate korisniku da ode ne neki deo sajta pre nego pogledate sve važno na nekoj od stranica, kada ih sajt ima više. A sa druge strane ako je predugačak skrol to je poblem, morate napraviti tako da korisnik ima želju da odskrola do kraja tj dna stranice.

Prednosti One page sajta

Često kažu da je to brzina, a ako je prevelika stranica onda to nije slučaj brzina je nešto sasvim drugo o čemu ću napisati par namenskih članaka, ali ako imate one page sajt koji ima previše sekcija onda neće biti brz već suprotno, ako imate više sadržaja, onda ili više stranica ili single page application.

Lakše ga je održavati i ažurirati, jednostvano je samim tim jer nema previše sadržaja i statički je.

Vodi posetioce kroz jasno definisan put, vi stavite fokus gde treba, provedite posetioca kroz vaš sadržaj prirodno.

Često je jeftiniji za izradu i dizajn jer ima manje posla u svakom smislu.

Kada je One page sajt pravi izbor?

Za one koji tek počinju i žele da se brzo predstave online tipa startape i male firme.

Odličan je za umetnike, fotografe, dizajnere koji žele da istaknu svoje radove na lak i jednostavan način

Kade je fokus na jednoj akciji ili ponudi, tipa neki događaj, konferencija, predstavljanje manje ponude ili jednog proizvoda npr.

Za one koji žele da predstave svoje veštine na primer neke zanatlije i slično.

Kada sajt sa više stranica?

Kada imate kompleksnu strukturu i više sadržaja. To može biti i single page application gde svaka stranica sajta nije nova stranica nego određeni prikaz, to je sad već druga priča, to je praktično jedna stranica koja menja stanja, ali to je u tom nekom smislu više stranica ili preciznije rečeno prikaza.

Online prodavnice sa velikim brojem proizvoda i kategorija ne mogu na jedan sajt, edukativni sajtovi i slične stvari.

Blog sajtovi sa čestim objavama i arhivom sadržaja koja nije mala.

Zaključak

One page web sajt je moćan alat u pravim rukama. Ako tražite jednostavno, a opet efektno rešenje za svoju online priču, ovo bi mogao biti pravi izbor. Ali, kao i sa svakom odlukom, važno je dobro razmisliti o svojim potrebama i ciljevima pre nego što donesete konačnu odluku, jer lakše je odmah krenuti ne pravi način umesto kasnijeg mučenja i prepravki.

Želiš da saznaš da li je One page sajt idealan za vaš biznis i ako nije koje rešenje ti treba? Kontaktiraj me za besplatne konsultacije!

Komentari

Napišite odgovor ili komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


© Slobodan Mirić - Dnevnik jednog programera