Da li vredi učiti izradu sajtova u 2024. godini?

28. maja 2024.

Da li vredi učiti izradu sajtova u 2024. godini?

Za početak da odgovorim potvdo na pitanje iz naslova članka.

Rast digitalnog tržišta nije stao dolaskom AI boom-a. Ono što ja primetim smanjenu zainteresovanost u učenju programiranja i web dizajna jer je mnogo tekstova na internetu kako su ugroženi svi dolaskom veštačke inteligencije. I da odmah i ovde repliciram, pošto je ta inteligencija veštačka još uvek ne može da nas zameni već da bude i dalje naš sluga.

Zapravo dolazak AI-ja je doveo do toga da više poslova prelazi na internet poslovanje, pa je potražnja za kvalitetnim web sajtovima veća nego ikada i za to imate nove alate koji vam pomažu u njihovoj izradi. Čuo sam sa nekim kolega koji rade kopirajt koji su mi preneli iskustvo ugroženosti, ali ja i dalje ne mogu da verujem da neko menja čoveka sa alatom koji nema „dušu“ zato tekstove koje su potpuni AI produkt ne čitam i zapravo ono što jeste došlo je do krize pisanog sadržaja, jer AI lako na pogrešan način menja pisce, samo ne znam ko će čitati te tekstove bez duše, ja ih mirišem na kilometar već po naslovu, usput generisanom slikom koja ide uz tekst. I da se razumemo AI u rukama pravog pisca je ubojito oružje, pre svega jer nam olakšava istraživanje kada pišemo na neke teme gde nam treba dosta podataka koje ne držimo u glavi.

Sa druge strane u programiranju AI alati mogu da pomognu veoma, da nađu greške, da nam pomognu da dođemo do nekih rešenja koja ne znamo, ali to su juniorske ili plafon mediorske stavke i dalje je senior programer bolji od Ai alata, a sa druge strane kada uđete u firmu koja radi već na postojećim projektima i sajtovima vi morate da uskočite u razvijen sistem, ne trebaju vam početnička i neka banalna znanja već duboko razumevanje materije da bi mogli da nastavite rad.

Kreativnost i prilagodljivost u izradi sajtova je neophodna. Možete dizajnirati sajtove za razne industrije i klijente uz AI alate naravno, ali zahtevi klijenata nisu tako banalni i oni imaju „žive“ sisteme koji zahtevaju razumevanja i njih i njihovog biznisa, možete da se pomognete svakako nekim od AI alata da generišete neki wireframe ili neki predlog dizajna, tekst, ali ako ne znate i ne razumete dizajn, nećete daleko stići, jer kad iskočite iz šablona dizajna po klijentovoj želji ili zahtevu „pukli ste“ (smeh).

AI napredak je doneo veliku promeni, iako AI i mašinsko učenje nisu nove tehnologije samo je ekspoldirala Generative AI priča. Poznavanje ovih alata može vam dati prednost na tržištu rada jer se ovaj sistem fokusira na stvaranje sadržaja, teksta, slika, muzike, video snimaka…pomoću algoritama i modela mašinskog učenja. Ovi modeli analiziraju postojeće podatke kako bi naučili obrasce i strukture, a zatim koriste to znanje za generisanje novih i originalnih sadržaja. A ti sadržaji su sadržaji koje koristimo na veb sajtovima, tako da je lakše sad i brže napraviti predlog dizajna jer možete lako da generišete sadržaj nego ranije. Alati za izradu sajtova stalno se razvijaju i dobili su AI nadgradnju, omogućavajući lakšu i bržu izradu kompleksnih i funkcionalnih sajtova, tako da svakako ih koristite.

Ova mogućnost sa slike je moguća, ali to je posledica, lepo je maštati o tome, ali prvo morate da steknete veštine.

Mogućnosti u novoj realnosti

Freelance i remote rad su po meni idealni načini u poslovima izrade sajtova. Možete raditi od kuće ili bilo gde nezavisno od geografske lokacije, omogućavajući vam fleksibilnost i bolji balans između poslovnog i privatnog života, kao i slobodu. Omogućuje vam zabavu, ali…..da bi do toga došlo morate biti jako dobri i dati razlog onome ko želi da vas uposli. Morate biti iznad proseka. A zapravo uvek je i bilo tako, samo u ranim danima IT-ja su zahtevi bili manji i to nije bilo realno. Sa druge strane dijapazon poslova oko veb sajtova se proširio. Ja bih uz izradu sajtova predložio da se usmerite i na content marketing tj sve akcije promocije sajtova. Kada vas neko uposli kao freelencera lako možete i da dobijete posao i promocije tog sajta putem društvenih mreža, google-a. Možete ići u pravcima social media manadžera ali i data analysta….mnogo je mogućnosti.

Moj predlog je da se usmerite na Metu s početka, kao i na SEO i kontent marketing. Pisanje po SEO principima i dobar kontent su nešto što je prirodni način i podloga za dobre rezultate koje bi sajt trebao doneti. Sa druge strane možete se dalje specijalizovati u oblastima kao što su UX/UI dizajn i na taj način imati lepše i bolje sajtove, a možete i imati predlog dizajna u Figmi, Adobe XD-u ili već nekom od alata, to može biti i Photoshop, Illustrator, a na kraju krajeva i Canva, ali ona nije toliko zgodna za kompleksnije dizajne i nije joj to prva namena kao usko specijalizovanim alatima za te nemene

Dobra zarada je nešto što ide uz web developere i dizajnere, a potražnja za njihovim uslugama i dalje raste, ali podrazumeva širi spektar znanja nego ranije, ali i bolje i dublje znanje.

Predložio bih i znanje fotografije i obrade fotografija u određenoj meri, tako možete da ispunite još jedan važan segment posla, ako klijent na kraju ima restoran mora da ima slike svog restorana, tu ne završava posao AI (smeh). A to možete čak i telefon, ali ima i dobrih kamera i foto aparata koji nisu preskupi. Ja preferiram Nikon, zatim koristim i GoPro kameru kao i telefon (Honor 90, zamenisam Iphone sa njim, smeh) za pravljenje reelova i storija za društvene mreže, kratkih videa. Telefon donosi neposrednost koja je neophodna na društvenim mrežama i nije neophodno praviti filmske snimke.

Da li na kraju učiti alate za izradu veb sajtova i zašto?

Generalno ako imate interesovanje za tehnologiju, dizajn i razvoj veb sajtova u 2024. godini svakako vredi truda i može vam doneti brojne profesionalne i lične benefite, ali je izazovnije nego ranije. Porast IT kadra doneo je sam razvoj IT-ja kroz srednje i fakultetsko obrazovanje, brojne kurseve kojih ima na sve moguće teme.

Ako želite da naučite sve ovo očemu sam pisao možete se upisati na moj mentorski program i za nekoliko meseci biti veoma konretnto sposobni da izađete na tržište rada. Program se zove Praktični veb dizajn i development, ali obuhvata mnogo toga što izlazi iz okvira koje ime sadrži, već je uključen i veliki spektar alata digitalnog marketinga.

Kratki video na temu iz članka 🙂

Komentari

Napišite odgovor ili komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


© Slobodan Mirić - Dnevnik jednog programera