Besplatna web design radionica

22. septembra 2022.

Besplatna web design radionica

4 sata kvalitetnog web dizajn programa (besplatnog), bi bio možda podnaslov događaja. Kao tvorac svojevremeno Webcon radionica i Škole veb dizajna kasnije koja je nastala na inicijativu polaznika WordPress maratona besplatnog programa koji sam radio pre nekog vremena odlučio sam se za jedan maratonski workshop za našeg čoveka bi to bio termin radionica. I eto nas zakazali smo Web design radionicu za 29. septembar.

I sam Websites Workshop sa kojim je počela web dizajn priča 2016. godine asocira na nešto konkretno, podseća na majstorsku radionicu jer sam ja tada imao potrebu za prvim veb sajtom koji bi predstavljao moju firmu koja se bavila prodajom slikarskog i hobby materijala i na kraju sam odlučio da ga napravim, ali nisam znao kako. Jedino što je preostalo je da naučim i to je donelo novi pravac u moj život. Iako sam voleo sve oblike umetnosti nekako sam naginjao na praktičniju stranu, a veb dizajn se susreće sa umetnošću u nekim tačkama.

I tako prisećajući se nekih drugih dana i vremena odlučio sam nestrpljivo i onako na blic da za nedelju dana od momenta pisanja ovog članka napravim jedan Web dizajn meetup koji će trajati 4 sata gde ćemo praviti prvo sajt koristeći HTML i CSS, a zatim to isto ćemo napraviti koristeći WordPress (Themify). Kao idejni tvorac Škole veb dizajna, ali i IT komune napravio sam tačku susreta, ja kao glasnogovronik Škole i „aktivista“ IT komune ću biti i organizator i predavač (smeh). Volim ja pomalo one man show, iako sam se posvetio saradnji sa ljudima i ne radim dugo sam već imam kolege i saradnike. Odlučio sam malo da se prisetim dana kada su nastajale ideje prvih online „živih“ koderskih radionica i da „opalim“ jedan maraton gde ćemo koristeći gotov dizajn u Figmi napraviti isti veb sajt na 2 načina. Prvi koderski način gde ćemo da iskucamo za nekih sat ipo dizajn, a posle pauze za kafu (smeh) ćemo to isto napraviti koristeći popularni i moćni Themify builder. Pravio sam razne jednodneve, višednevne radionice, ali i kodkampove i webkampove, ali nekako poveznica svih njih je konkretan rad i neka konretna vrednost.

Šta je potrebno za radionicu

Pa neko ozvežavajuće piće po izboru, ko voli može i grickalice 🙂 šalu na stranu treba vam internet i računar, sve ostalo je do nas. Da ispratimo dizajn i iskodiramo ga i „izgradimo“ pomoću temify bildera. Radionica je predviđena za 100 učesnika, radićemo preko zoom aplikacije, da možemo da razgovaramo da ne budete samo posmatrači već da imamo interakciju i da možete da postavite pitanja. Prijavljeni će na email dobiti materijal koji ćemo koristiti kao i poziv za zoom.

Prvi projekat radićemo na lokalnom računaru i podići na server na „pravi hostintg“ kada završimo, dok ćemo drugi projekat tj isti ali u drugoj tehnologiji odmah raditi na hostingu, tj ja ću raditi da vam pokažem, a vi ćete raditi na lokalnom računaru i koristiti Local WP kao zamenu za pravi server. Tako da pored rada u lokalu upoznaćemo se i sa hosting okruženjem. Ovo nam je omogućila po meni najbolja hosting kompanija na našim prostorima Contrateam. I ovom prilikom se zahvaljujem „predobrom“ Duletu Filoferoviću koji je uvek tu kada zatreba.

Komentari

 • Postovani,
  Da li je ikako moguce dobiti link ukoliko se webinar snima? Pitam kao majka malog deteta koja je izuzetno zainteresovana za ovu oblast i krenula samouko napred, ali obaveze mi ne dozvoljavaju da istrajem toliko vremena live sa Vama? Hvala unapred na odgovoru i svaka Vam cast na ideji za radionicu

 • Postovani,
  Da li ce se radionica snimati odnosno da li ce postojati odredjeni link za naknadno pracenje? Vrlo me zanima web dizajn i svaka Vam cast na radionici, ali se vrlo tesko mogu uklopiti u najavljeni termin

 • Napišite odgovor ili komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  © Slobodan Mirić - Dnevnik jednog programera